Саветница Џоа Бајдена: Корона најбоља ствар која могла да се деси Бајденовој председничкој кампањи

У књизи „Срећан: Како је Џо Бајден једва победио на председничким изборима“ наводи се да је Анита Дан рекла: „Ковид је најбоља ствар која му се икада догодила“

Џозеф Бајден (Фото: Танјуг/АП/Evan Vucci)

Пандемија вируса корона је била најбоља ствар која је могла да се деси председничкој кампањи Џоа Бајдена, сматра једна од његових најближих саветника Анита Дан.

Нова књига, у коју је Гардијан имао увид, открива да је Анита Дан то прокоментарисала у приватном разговору са сарадником у време када су се Сједињене Америчке Државе бориле са порастом броја мртвих, падом економије и здравственим системом близу краха.

Детаљи се налазе у књизи „Срећан: Како је Џо Бајден једва победио на председничким изборима“ Џонатана Алана и Ејми Парнес. То је прва опширна књига о изборима 2020. године, а требало би да буде објављена 2. марта.

У књизи се наводи да је Дан рекла: „Ковид је најбоља ствар која му се икада догодила“, а аутори су сугерисали да су сви званичници кампање у то веровали, али никада то не би рекли у јавности.

Анита Дан (Фото: Сузан Волш/АП)

Овакво размишљање поклапа се са оним што су многи политички аналитичари рекли у то време – да је разуздана пандемија поткопала солидна економска достигнућа тадашњег америчког председника Доналда Трампа и његову позицију у анкетама јавног мњења.

Међутим, Бајденови критичари би могли да кажу да је његова кампања користила патњу јавности у опортунистичкој борби за моћ.

Анита Дан је била ангажована у Белој кући за време администрације Барака Обаме 2009. године пре него што се вратила у приватни сектор. Године 2020. поново је преузела улогу директора комуникација Бајденовог изборног тима, а потом је именована за копредседницу транзиционог тима Бајден-Харис.

Прошлог месеца придружила се Белој кући као виши саветник.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Кад се добро испланира све може да се постигне.

  2. Па са овом физиномијом и није мога ништа паметније да каже.

Оставите коментар