Живојин Ракочевић: Патријарх Порфирије дубоко утемељен на вредностима Косовског завета

Књижевник и новинар Живојин Ракочевић казао да се, када се говори о патријарху Порфирију, мора рећи да је упркос свим световним подацима о њему, он са Косова

Патријарх Порфирије (Фото: Танјуг)

,,Од новог патријарха српског, истински очекујемо, и верујемо да ће се на сваком месту и у сваком тренутку борити за светиње, за културу, живот и државне интересе Срба на Косову и Метохији и да ће их неодступно штитити својим духом, својом љубављу и својим великим знањем“, казао је књижевник и новинар Живојин Ракочевић говорећи о његовој светости, новоизабраном патријарху Порфирију.

Његова светост господин Порфирије, ког је јуче Сабор Српске православне цркве изабрао за новог поглавара СПЦ, устоличен је у најсветији трон Архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског.

Књижевник и новинар Живојин Ракочевић казао је да се, када се говори о патријарху Порфирију, мора рећи „да је упркос свим световним подацима о њему, он са Косова“.

„Када год би се нашли са неким страним представницима, или на неком састанку где се разговарало о проблему Косова и Метохије, он би поносно рекао, ми смо овде већина са Косова“, казао је Ракочевић који је био члан Републичке радиодифузне агенције (РРА) у време када је новоизабрани патријарх био њен председник.

„Патријарх Порфирије је човек који је дубоко духовно утемељен на вредностима Косовског завета и на изузетном познавању чињеница везаних за Косово и Метохију“, навео је Ракочевић.

„У овом тренутку, од новог патријарха српског, истински очекујемо, и верујемо, да ће се на сваком месту и у сваком тренутку борити за светиње, за културу, живот и државне интересе Срба на Косову и Метохији и да ће их неодступно штитити својим духом, својом љубављу и својим великим знањем“, истакао је Ракочевић.

Ракочевић је подсетио да је патријарх Порфирије у Грачаници држао предавања о љубави.

„Он са љубављу одлази тамо где постоји проблем. То је његова природа и то се видело у Загребу. Када је изабран за митрополита загребачко-љубљанског, и када је отишао за Загреб, био сам слободан да му поклоним један камен са срушене цркве Свете Тројица код Мушутишта, код Суве Реке. Када је узео тај камен, видео сам у његовим очима да му се спустио на срце и осетио да је тај поклон са Косова и Метохије срастао са његовим животом“, рекао је Ракочевић.

Епископ рашко-призренски, а потоњи патријарх српски Павле је садашњег патријарха Порфирија, управо у манастиру Свете Тројице у Мушутишту рукоположио у чин јерођакона 1986. године. Замонашен је по чину мале схиме од свог духовног оца, тада јеромонаха др Иринеја (Буловића), у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.

Говорећи о новоизабраном патријарху Ракочевић је казао да је он један од највреднијих људи које можемо замислити у нашем времену.

„Опсег његових активности, ширина сусрета са људима, од људи који имају тешке проблеме са зависношћу, до врхунских интелектуалаца и уметника, је невероватна“, казао је Ракочевић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Радиоким.нет, 19. 2. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар