Холандија: Влада жури да усвоји закон како би задржала полицијски час

Холандски премијер Марк Руте, упркос судској забрани, намерава да прогура закон кроз оба дома парламента до петка, како би се уведени полицијски час продужио

Полицијски час у Холандији остаје на снази (Фото: Ројтерс/Piroschka Van De Wouw)

АМСТЕРДАМ – Холандска влада жури да усвоји закон како би одржала полицијски час током ноћи, након што је суд наложио да се укине забрана кретања за грађане, што је постао предмет предизборне кампање међу странкама, месец дана пре општих избора.

Ројтерс оцењује да је на политичком плану „улог велики”, а премијер Марк Руте и водећи здравствени званичници кажу да су мере обавезне како би се ублажио трећи талас инфекција, за који кажу да долази због разних сојева вируса.

У јучерашњој одлуци суда се наводи да објашњење за полицијски час нема основа у закону, што је навело власти да брзо направе нацрт закона и да га усвоје што пре.

Холандија: Суд наложио Влади да укине полицијски час

Влада је затражила и добила забрану или хитни налог, којим се трочлано жалбено веће у Хагу сложило да суспендује ту пресуду о укидању полицијског часа, који ће остати на снази до саслушања у петак, јавља Танјуг.

Руте намерава да прогура закон кроз оба дома парламента до петка, како би полицијски час могао да буде настављен, први у Холандији од Другог светског рата.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар