Џозеф Бајден: Коначни договор Косова и Србије требало би да садржи међусобно признање

Ми једва чекамо да радимо са будућом владом да бисмо водили Косово напред, наглашава амерички председник честитајући тзв. Косову тринаесту годишњицу проглашења независности

Џозеф Бајден (Фото: Танјуг/АП/Evan Vucci)

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден је в.д. председници Косова Вјоси Османи честитао 13. годишњицу проглашења независности и подвукао да свеобухватни споразум о нормализацији односа између Косова и Србије треба да садржи међусобно признање две земље.

„Ми једва чекамо да радимо са будућом владом да бисмо водили Косово напред на њеном европском путу. Има много послова које треба урадити, укључујући свеобухватни споразум о нормализацији односа са Србијом који у центру има међусобно признање, чиме ће ојачати владавина закона, суочавање са глобалном пандемијом ковид-19 и подстицај економског раста који омогућава просперитетну будућност за све грађане Косова“, пише у честитци.

Такође се истиче да везе између народа САД и Косова остају чврсте, засноване на заједничком опредељењу за развој Косова и одрживост као суверене, независне, мултиетничке и демократске земље.

„САД остају посвећени партнер и пријатељ Косова у тим напорима. За мене лично Косово наставља да заузима посебно место за породицу Бајден, у знак поштовања за време када је мој син покојни Бо Бајден радио на обезбеђивању мира, правде и правне државе за све грађане Косова“, каже се у честитки америчког председника.

Опрема: Стање ствари

(Бета/N1, 16. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар