Аљбин Курти: Дијалог са Србијом пети или шести приоритет нове владе

Лидер Самоопредељења објавио да ће дијалог о нормализацији односа са Србијом бити „пети или шести приоритет његове владе”, као и да су недељни избори у покрајини били “референдум о правди”

Аљбин Курти (Фото: Бета-АП/Visar Kryeziu)

ПРИШТИНА – Кандидат за косовског премијера из Покрета Самоопредељење Аљбин Курти изјавио је да су резултати недељних избора на Косову били „референдум о правди” а да ће дијалог са Србијом „бити пети или шести приоритет” нове Владе.

„Победили смо на овим изборима. Ово је био референдум за правду и за рад а против заузимања државе и корупције. То је нешто без преседана на послератном Косову”, рекао је Курти у обраћању симпатизерима.

Лидер Самоопредељења захвалио је активистима и симпатизерима на добром управљању изборним процесом а посебно је захвалио дијаспори која је у великом броју дошла да гласа на изборима.

Курти је такође се захвалио политичким противницима на фер трци. „Нећемо се светити никоме, али тражићемо одговорност”, рекао је Курти и објавио да ће дијалог о нормализацији односа са Србијом бити „пети или шести приоритет његове владе”.

Према резултатима који су објављени на веб странци ЦИК-а на основу више од 80 одсто пребројаних гласова победник избора је покрет Самоопредељење који је освојио 47,92 одсто гласова.

На другом месту је Демократска партија Косова са 17,52 одсто, док је на трећем месту Демократски савез Косова са 13,36 одсто.

Алијанса за будућност је обезбедила 7,46 одсто гласова, док Социјалдемократска иницијатива према овим резултатима остаје ван парламента, јер до сада има 2,8 одсто гласова, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 2. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading