Претраге на Гуглу помажу научницима да предвиде жаришта короне 17 дана унапред

Према новом истраживању, праћење претрага на Гуглу које садрже термине повезане са симптомима могло би да омогући уочавање пикова и 17 дана пре него што се догоде

Фото: Пиксабеј

Истраживање научника из Велике Британије и Израела сугерише да би епидемиолози могли да користе историју Гугловог претраживача како би пронашли жаришта у којима расте број случајева заразе вирусом корона.

Праћење резултата претрага на Гуглу које садрже термине повезане са симптомима могло би да омогући стручњацима да уоче пикове и 17 дана пре него што се заиста догоде, показало је истраживање Универзитетског колеџа у Лондону.

Анализа активности претраживања на интернету већ се користи за праћење сезонског грипа.

Коришћење података интернет претрага о ковиду 19 могло би да побољша методе надзора јавног здравља, преноси Индепендент.

„Ослањајући се на претходна истраживања која су показала корисност активности претраживања на интернету у моделирању заразних болести попут грипа, ова студија пружа нови сет алата који се могу користити за праћење ковида-19“, рекао је аутор студије др Василеиос Лампос.

„Показали смо да наш приступ делује на различите земље, без обзира на културне, социоекономске и разлике у клими. Наша анализа је такође међу првима пронашла везу између инциденце вируса корона и претрага о симптомима губитка осећаја мириса и осипа на кожи“, додао је.

Научници су открили да њихов модел пружа корисне увиде, попут раних упозорења и ефекте мере физичког дистанцирања.

Професор Мајкл Еделстејн са Универзитета Бар-Илан у Израелу, који је коаутор истраживања, рекао је: „Наша најбоља шанса за суочавање са хитним здравственим ситуацијама као што је пандемија вируса корона је да их откријемо рано како бисмо рано и реаговали“.

„Коришћење иновативних приступа откривању болести, као што је анализа активности претраживања на интернету као допуне устаљеним приступима, најбољи је начин за рано откривање избијања епидемија“, додао је.

Детаљи овог истраживања објављени су у часопису Nature Digital Medicine journal.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 8. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Да ли је то прецизно утврђено, или је ово „17 дана“ заокружено? Молим за одговор, пошто ми је то изузетно важно. Ако не могу да одговоре научници (рецимо, немачки, они о којима је управо писао Велт), можда да се обратимо Тарабићима?

  1
  1
 2. Временску прогнозу не можеш ваљано да предвидиш 5 дана унапред,а гугл зна када и где ће бити ново жариште .

  1
  1
 3. Не само када и где него и чега.

Оставите коментар