Сенат САД: Трамп ослобођен оптужби за „подстицање на побуну“

Бивши амерички председник ослобођен оптужби да је подстицао на побуну приликом упада демонстраната у зграду Конгреса 6. јануара

Фото: AP Photo/Senate Television

Довољан број америчких сенатора изјаснио се данас да бивши председник САД Доналд Трамп није крив за „подстицање на побуну“ приликом упада демонстраната у зграду Конгреса 6. јануара, тако да ће он бити ослобођен оптужби.

Демократама, које су пре месец дана у Конгресу оптужиле Трампа за то дело, било је потребно 67 гласова у Сенату за осуду.

Демократе су током кратког суђења тврдиле да је Трамп изазвао напад на Конгрес месецима понављајући да су избори покрадени, а онда говорећи својим присталицама које су се тог јутра окупиле близу Беле куће да се „ђаволски боре“ да преокрену резултате. Приликом упада у Конгрес настрадало је пет људи.

Трампови заступници су наводили да су изгредници деловали на своју руку и да њега штити право на слободу говора, што је аргумент који добро пролази код већине републиканаца. Они тврде да су цео случај покренуле демократе због „мржње“ према Трампу.

Десетине Трампових присталица упале су у зграду Конгреса САД током заседања оба дома и спречиле законодавно тело да 6. јануара потврди победу кандидата демократа Џозефа Бајдена на председничким изборима.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 13. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар