Владимир Васиљев: Комплекс „Авангард“ намењен удару по истинским центрима моћи на Западу

Четири „Авангарда“ у приправности добар су новогодишњи поклон руским такозваним партнерима на Западу, пре свега у САД

Ракетни комплекс „Авангард“ (Извор: Иван Шилов/ИА Регнум)

(ИА Регнум, 24. 1. 2021)

Уводна напомена: Карактеристике стратешког ракетног система „Авангард“, као што су интерконтинентални домет, хиперсонична брзина и тачност удара упоредива са тачношћу крстареће ракете, способност заобилажења америчког противракетног система и удара у дубину америчке територије 15 минута након лансирања, у пуној мери омогућавају реализацију концепта удара по центрима за одлучивање који стоје у сенци.

У зборнику „Главни резултати активности оружаних снага Руске Федерације 2012-2020. годинe“ извештава се да су Стратешке ракетне снаге (РВСН) добиле четири стратешка ракетна система „Авангард“. Тренутно се поуздано зна да су два ракетна система ове марке ступила на борбено дежурство од десет ујутру, 27. децембра 2019. године.

Oчекује се да ће још два лансера ступити на борбено дежурство наредних дана. Сачекаћемо званичне информације руског Министарства одбране. Четири „Авангарда“ у приправности добар су новогодишњи поклон нашим такозваним партнерима на Западу, пре свега у Сједињеним Државама.

Поред тога, у јавности су се појавиле информације да ће први пук бити потпуно опремљен „Авангардима“ до краја 2021. године. Укупно, до 2027. године, Русија планира да распореди дванаест лансера овог ракетног комплекса – два пука са по шест лансера.

Задржимо се на општој структури и карактеристикама ракетног система 15П771 „Авангард“. Конструктивно се састоји од два дела: ракете-носача чију функцију врши балистичка ракета УР-100Н УТТХ и једне клизне хиперсоничне бојеве главе 15Ю71. Комплекс се размешта само у шахтној варијанти.

Балистичка ракета УР-100Н УТТХ

Иначе, зборник „Главни резултати активности Оружаних снага Руске Федерације 2012–2020. година“ садржи ажуриране информације о брзини хиперсоничне бојеве главе – она достиже 28 маха, тј. 28 пута је бржа од звука. Из тога следи да овај блок може летети брзином од 9,5 километара у секунди. Треба напоменути да се ова брзина приближава другој космичкој брзини за Земљу – 11,2 километра у секунди.

Вратимо се још једном питању опремања јединица „Авангардима“. Током протекле две године појавила се јасна тенденција снабдевања Стратешких ракетних снага са два комплекса годишње и њихово стављање на борбено дежурство. Судећи према јавно доступним информацијама, исто ће се догодити 2021. године.

Укупно: за три године – шест лансера. Још три године, додатних шест лансера. На овај начин потпуно размештање ракетног система „Авангард“ може бити завршено до краја 2024. године.

Истовремено, ови рокови могу бити достигнути и пре назначеног времена. Постоји прогноза да би потпуно распоређивање два пука опремљена „Авангардима“ могло бити завршено 2022. године. Основа за ову претпоставку јесте изјава министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа на годишњем проширеном колегијуму руског Министарства одбране 21. децембра 2020. године.

Министар је, наводећи приоритетне задатке за опремање Оружаних снага за 2021. годину, рекао:

„Ставити на борбено дежурство у Стратешким ракетним снагама 13 лансера са интерконтиненталним балистичким ракетама ,Јарсʻ и ,Авангардʻ. На рачун додатних средстава опредељених за производњу ових комплекса, да би се достигао ниво опремљености Стратешких нуклеарних снага од 88,3 одсто. Завршити изградњу инфраструктуре за комплексе ,Јарсʻ и ,Авангардʻ у Козељску, Јасном, Ужуру, Новосибирску и Јошкар-Олеу.“

Интерконтинентална балистичка ракета РС-24 Јарс (Извор: ИА Регнум)

То значи да ће изградња инфраструктуре за комплексе „Авангард“ бити завршена 2021. године. За ту годину опредељена су додатна средства за финансирање производње ових система. При томе, треба разумети да није потребно производити интерконтиненталне балистичке ракете УР-100Н УТТХ: оне се налазе у складиштима. Код њих је само питање продужетка века експлоатације.

Интересовање на Западу за руски „Авангард“ је веома велико. Угледни амерички часопис The National Interest посветио је овом систему наоружања најмање 11 публикација од 13. марта 2020. године.

Информације о „Авангарду“ постоје и у извештају америчке Конгресне истражне службе од 1. децембра 2020. године под називом „Хиперсонично оружје: основне одредбе и питања за Конгрес“.

У овом документу неколико пута се цитира мишљење Мајкла Грифина, бившег заменика америчког министра одбране за истраживања и технику. Током саслушања пред Комитетом за оружане снаге америчког Сената, 18. априла 2018. године, Грифин је директно изјавио да Сједињене Државе „немају системе којима на одговарајући начин могу држати у опасности Кину и Русију, и немамо одбрану од њихових система“. Једноставно речено: Вашингтон нема хиперсонично оружје, попут Русије и Кине, и нема се чиме од њега одбранити.

Грифин је 13. децембра 2018. у Пентагону дао још једну реалистичну изјаву: „Сједињене Државе неће имати одбрамбени потенцијал против хиперсоничног оружја до средине 2020-их, и ово је најранији датум.“

Занимљиво је да велики број стручњака концепцију удара на центре одлучивања сматра незваничном сврхом „Авангарда“. Истовремено, кад су у питању Сједињене Државе, под истинским центром одлучивања подразумевају се не званичне структуре и управљачки органи, већ група олигарха (центар у сенци) која контролише економију, политику и идеологију земље.

Лансирање „Авангарда“ (Извор: Mil.ru)

Карактеристике „Авангарда“, као што су интерконтинентални домет, хиперсонична брзина и тачност удара упоредива са прецизношћу крстареће ракете, способност заобилажења америчког противракетног система и наношења удара по дубини територије САД, 15 минута након лансирања, у потпуности омогућавају да се горе наведена концепција спроведе.

Тако се може применити принцип персонализације одговорности за судбоносне одлуке, јер више неће бити могуће седети у унапред припремљеним планинским или подземним склоништима. А задатак руских обавештајних служби јесте да унапред открију ова лица и могућа места њиховог пребивалишта.

Важно је напоменути још један моменат. Данас је ракетни комплекс „Авангард“ прво стратешко хиперсонично нуклеарно оружје на свету. Управо је овај систем, према речима команданта Стратешких ракетних снага, Сергеја Каракајева, „отворио еру стратешког хиперсоничног оружја“.

Последично, ракетни систем „Авангард“, заједно са другим средствима стратешког одвраћања, ставља тачку на глобалну војну доминацију и стратешку нерањивост Сједињених Држава.

Владимир Васиљев је стручњак за питања одбране, наоружања, националне безбедности и одржавања стратешке стабилности

С руског посрбио: Небојша Крајновић



Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

2 replies

  1. Na prvoj fotki je mobilni obalski protivbrodski sistem “Rubez” sa kraja sedamdesetih godina, koji je u svom sastavu imala i JRM, sa raketom P-15M podzvucne brzine i daljine dejstva od 80km. Avangard je planirajuci (lebdeci) bojevi blok, dakle nema pogon.Rusija je jos od vremena SSSR radila na manevrisucim bojevim glavama.Bojeve glave lete brzinom preko 20M.Strateska raketa nosi i do desetak bojevih glava, kao i nepoznat broj glava mamaca.Dok bojeva glava moze da manevrise samo u pikiranju, Avangard, prema recima Rusa, moze da manevrise i po horizontali i po vertikali (da se uspinje) i do 1000km od linije cilja.On sam ima interkontinentalni domet, pa raketa ne mora da ga dugo nosi (domet rakete je linija povucena po Zemlinoj povrsini, ali raketa ima balisticku putanju i visina njenog leta je bitna zbog mogucnosti presretanja (presretanje se vrsi ili u poletu rakete, zbog cega SAD imaju u Rumuniji i Poljskoj baze PRO sa raketama Standard SM blok 1 i 2, dometa oko 1000km, visine oko 1500 km i brzine od 10 do 18M, ili na najvisoj tacki leta, u svemiru, ali u svemiru nije dozvoljeno oruzje, ili se presrecu same bojeve glave (Pored Standarda tu su i rakete THAAD dometa 200km, ali visine 150km, brzine 8M))).Zato Avangard ne mora da bude dugo nosen raketom, pa bi i presretanje u svemiru bio problem, koja treba da ga iznese na odredjenu visinu, brzinom vecom od brzine presretaca, posle cega on zapocinje svoj samostalni let brzinom od oko 28M i manevrisuci po horizontali i vertikali.Kako se njime upravlja, kako manevrise, posebno po vertikali, ostaje pitanje?

    Sa druge strane “Avangard” je hokejaski klub iz Omska, trenutno igra u predgradju Moskve, jer mu arena nije prosla proveru, pa se gradi nova.Iako je samo jednom osvojio prvenstvo, spada u vecne favorite, posebno poslednjih godina, trener im je Amerikanac Bob Hartli.Inace, poznati i po redovnim aferama sa dopingom :))))

    17
    1
  2. Planirajuci je jedreci, ne lebdeci :)))

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading