Емануел Макрон: Хвала Вучићу на иновативним предлозима за КиМ

Бићу уз вас да напредујете по питању нормализације односа и тежњи да се изгради мир и стабилност у том региону, закључио француски председник

Александар Вучић и Емануел Макрон (Фото: ЕПА/IAN LANGSDON)

„Бићу уз вас да напредујете у нормализацији односа и тежњи да се изгради мир и стабилност у региону”, поручио је председник Француске, Емануел Макрон након састанка са председником Србије, а на којем се као прва тема нашла однос Београда и Приштине и решавање косовског питања.

Председник Србије, Александар Вучић од јуче борави у Француској. Данас се састао са Емануелом Макроном након чега су се двојица председника обратила медијима.

Макрон је данас најавио своје веће ангажовање у решавању косовског питања.

„Разговарао сам са председником Вучићем о преговорима Србије и Косова, то су важни преговори који се воде под надлежношћу ЕУ и желим овде још једном да истакнем и да дам подршку Француске специјалном изасланику ЕУ Мирославу Лајчаку“, поручио је Макрон, уз назнаку да подржава и немачку канцеларку, Ангелу Меркел „на личном плану“.

Макрон је додао да је пратио дешавања на Косову током претходне године, а да ће, након избора заказаних за 14. фебруар, такође разговарати и са новим косовским премијером.

Подржао је спремност председника Србије и „ризик који је предузео“ предлагањем, како је рекао, иновативних решења.

„Једина решења која могу довести до напретка по овом питању – јако интимној теми за Вашу земљу (Србију), су она која су прихваћене са обе стране, која су призната и која ће нам омогућити да коначно решимо ово кључно питање у сржи наше Европе“, поручио је Макрон.

Такође је изразио подршку свима који желе да унапреде односе Београда и Приштине.

„Бићу уз вас да напредујете по питању нормализације односа и тежњи да се изгради мир и стабилност у том региону”, закључио је Макрон, уз назнаку да зна да је то крајњи циљ и председника Србије.

Вучић је из Париза најавио да ће и у наставку посете разговарати са француским председником, по питању односа Београда и Приштине.

„То није лако питање“, поручио је Вучић, те додао да је мишљења да би сви требало да се максимално укључе како би се постигло компромисно решење за обе стране.

„За сада то није био случај, ја сам увек био спреман да саслушам председника Макрона и његове иновативне идеје како би се видело шта можемо да урадимо како би се приближили решењу“.

Вучић је казао да ће председнику Француске представити платформу за дијалог, те додао да је увек спреман да искрено и потпуно отворено разговара.

„Надамо се да ћемо уз вођство председника Макрона моћи да урадимо нешто у наредном периоду”, рекао је Вучић.

Вучић је најавио још синоћ да ће у четвртак поднети извештај влади Србије о разговорима које ће водити у Паризу у вези са КиМ-ом, али и поручио да у сусрет француском председавању ЕУ 2022. године, Француска жели да види „одређене резултате“ по овом питању.

Данас је уочи састанка са Макроном најавио да ће са њим водити отворен разговор у циљу проналажења компромисног решења.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Коссев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 1. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Свете српске земље – најјефтиније у Европи (такође):

  за старе муштерије испорука на ноге обезбеђена
  позивни број, струја и пратећа инфраструктура – бесплатно
  пратећи објекти, власници и наследници – пред свеобухватним и коначним поништењем
  погодно за војну базу – богато осиромашеним уранијумом и неексплодираним пешадијским минама
  прошириво, спојиво
  за купце у претпродаји обезбеђена подршка „на личном плану“ и на кућној адреси (док трају залихе закрпа за колена)
  помоћ susjeda за пренос власништва – обезеђена
  услуге агентуре, медија, судија и АНУ – укључене, домаћа призводња (included, not limited to)

  Садржај понуде: ви нама једно велико ништа а ми вама све/тиње. Мој део према Споразуму.

  Шифра: „Лав“

  (Прилог: „И са новим повећањем цене, струја у Србији најјефтинија у Европи“, https://stanjestvari.com/2021/02/02/brnabic-struja-najjeftinija/ .)

Оставите коментар