Митар Ковач: Британске и америчке специјалне снаге у копненој инвазији на КиМ

Коснетовим признањем срушен је мит како они нису били спремни да у копненим борбама гину у рату за КиМ, те да су се одлучили само за бомбардовање, каже Ковач

Амерички војници преносе залихе у бази недалеко од Скопља пред улазак на Косово, 12. 6. 1999. (Фото: Лука Бруно/АП фото)

Иако је од агресије на СР Југославију прошло више од две деценије, званичник америчке администрације је тек сада признао да су њихови војници учествовали и у копненој инвазији на Србију и да су у тим борбама и гинули. Сумњу да се Срби нису бранили и борили само против терориста из злочиначке Ослободилачке војске Косова, већ и тада најмоћније војне силе, отклонио је амбасадор Сједињених Држава у Приштини Филип Коснет.

„Амерички војници се нису борили, а неки од њих су и умирали, да би се створила ’велика Србија‘ или ’велика Албанија‘ на Балкану. Косово* има користи од тога што је мултиетничко, мултиверско и приче о ’великој Албанији‘ или ’великој Србији‘ на Балкану биле би предаја и неуспех“, навео је Коснет.

Део британских и америчких специјалних снага у копненој агресији 1999.

Коснетовим признањем срушен је мит како они нису били спремни да у копненим борбама гину у рату за КиМ, те да су се одлучили само за НАТО бомбардовање, одакле су изашли без жртава.

Филип Коснет: Амерички војници нису гинули за Велику Србију или Велику Албанију

Пензионисани генерал-мајор Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума рекао је у емисији радио Спутњика „Од четвртка до четвртка“ да сигурно зна да је део британских и америчких специјалних снага учествовао са терористима тзв. ОВК у фази агресије НАТО 1999. на Косову и Метохији.

„Годину дана раније, њихови добровољци такође су учествовали у терористичким акцијама и извиђачким мисијама на том простору. Међутим, те информације се не могу наћи у официјелним подацима ниједне државе“, каже Ковач.

Он сматра да је амерички амбасадор упутио последњу поруку како би био што убедљивији и како би дословно ставио до знања свим политичарима на Косову* да се не хвале да су они створили слободу и ту лажну државу.

„Да није било Америке, ми не бисмо имали ту такозвану државу. Само не знам зашто је поменуо ’велику Србију‘, јер она није ни велика ни мала у саставу са Косовом и Метохијом. То је историјска категорија“, категоричан је саговорник Спутњика.

САД желе Косово* као велику базу која неће постати држава

Директор Евроазијског безбедносног форума сматра да „велика Албанија“ није дошла на ред, нити је тако нешто сада прихватљиво у свету. Објашњава да би било би веома препознатљиво у негативном смислу да се агресија на СР Југославију 1999. десила да би се та територија и мимо признања прикључила некој другој држави. То би, каже Ковач, био преседан и за многе друге проблеме и у Европи.

„Проглашење Косова и Метохије у смислу присаједињења, а под окриљем НАТО-а је неприхватљиво чак и за Вашингтон. САД желе Косово и Метохију као велику базу на југоистоку Европе која никада неће суштински постати држава и Бела кућа неће прихватити стратегију присаједињења такозване државе Косово са Албанијом“, оцењује наш саговорник.

У крајњој мери, каже Ковач, то би утицало и на безбедност региона. Он сматра да да нема никог у Србији ко би прихватио такво стање, а у складу са Уставом, Србија би морала да примени силу да задржи део своје националне територије. У тим условима престао би мандат НАТО на основу Резолуције 1244 и припадници Алијансе би морали да напусте подручје Космета иако је Албанија чланица НАТО, сматра он.

Ковач подсећа да у међународно правном смислу, Србија има јурисдикцију над том територијом све док не постане чланица НАТО-a, а проблем је само у недоследној примени споразума, пре свега Бриселског, а делимично и онога из Вашингтона.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/ИН4С, 31. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар