Марко Мандић: Клевета, грех који сагорева клеветника – одговор Слободану Васковићу

Поводом текста Слободана Васковића „Григорије и у Њемачкој наставио са пљачком вјерујућег народа“, пренетом и на „Стању ствари“

Извор: Блог Слободана Васковића

У дугогодишњој ангажованој борби са несвакидашњом друштвеном и црквеном појавом званом епископ Григорије, којег се ових дана провлачи кроз све прљавштине доступне језику којим говоримо, Слободан Васковић не престаје  да уједа и владичине пријатеље, свештенике, монахе, сараднике, без обзира на то што ти људи немају ни једне мрље у каријерама, нити су било каква сметња острашћенима. Јуче се овај човјек, ангажован и уредно плаћен, а јако лоше информисан, навалио на леђа оца Данила Дангубића који је све што има дао и даје Цркви. Јасно је што епископ Григорије смета многима, сметао је и Исус. Зато нам је јасно што кроз муљ често морају проћи и они који се налазе у хладовини тога храста. „И ти си био са Исусом Галилејцем, и говор те издаје“ (Мт. 26,73). Владика Димитрије, Игуман Сава, Радивоје Круљ… нека су од имена свештеника која се нађу при руци у борби против Григорија. Свештеник Данило Дангубић је заиста од раног детињства у близини Григоријевој, а наклоност владичину је добио својом несвакидашњом комуникативношћу у пастирству и проповјеђу која не оставља равнодушним. О служби овог човјека можете се распитати у мјестима у којима је служио као парох или вероучитељ. Мене као вјерника је потресао овај, ко зна који по реду, напад на овог младог свештеника. Нисам могао седати скрштених руку. Живим и радим у Шведској (Малме). Стицајем околности имам рођаке у Дортмунду и у Сарајеву. Срео сам се са свештеником Данилом Дангубићем у Источном Сарајеву приликом организације предавања оца Гојка Перовића 2016. године. Летос сам га срео у Дортмунду када ме је причестио. То што сам чуо од истинских вјерника о овом младом човјеку и то што сам имао прилику да видим ме је одушевило. Чуо сам и да је отац Данило стекао неколико непријатеља у лику чланова бившег црквеног одбора који више немају простора да гуше црквени живот и сеју самртну атмосферу у заједници. Вјерни имају прилику да слушају моћне, поучне, необичне и изузетно аутентичне проповједи, а црквени живот расте и развија се. У комуникацију са рођацима и из поверљивих извора сазнао сам ко и са којом намером пласира лажи о свештенику Данилу. Како се удвостручио број вјерних на богослужењима, тако се удвостручио и буџет Црквене општине Дортмунд, чак и у вријеме ове страшне епидемије.

Епископ Григорије никада никакав захтев није имао према свештенику Браниславу Чортановачком. Тај човек поштено и предано обавља своју свештеничку службу у Хановеру и по речима верних у Дортмунду свако ко жели да било шта провјери може слободно ступити у контакт са овим дивним пастиром и приступачним свештеним лицем. Повећање парохијског разреза је одлука Епархијског Управног одбора са јасном поруком да се ојачавањем Епархије свака добробит враћа парохијским заједницама. Све трансакције су транспарентне, а информације којима оперише Слободан Васковић су му дате са адресе која има један болестан приступ црквеном животу. Опет морам да кажем, провјерите о коме шта говорите и питајте вјерни народ Требиња, Гацка, Сарајева и Дортмунда ко је свештеник Данило Дангубић. Овај човјек не потребује адвоката, али потребује глас који свједочи да медијска пљувачина појединаца мора да има одређене границе. То што ради господин Васковић и неки други портали, као и неки неодговорни људи по Фејсбуку, једноставно није истина и неће проћи без одговора разумних људи. У контакту са важним човјеком из новог дортмундског црквеног одбора добио сам информацију да свако ко жели било шта да види и провјери за то има прилику кад год га то буде занимало. Толике произвољности и злонамјерности су дефинитивно демонског карактера.

„Препород парохије у теолошком и инфраструктурном смислу је евидентан. Беспрекорност пословања Црквене општине, такође. Изволите“. Тако каже важна личност у друштвеном животу Срба у Дортмунду. На пискарања о оцу Данилу Дангубићу вјерни ће благовремено одговарати, упућени о појединостима мотива оних који су његовим доласком престали да буду власници ове црквене јединице. Распитајте се кад будете клеветали даље шта причате. Ово дијете, које је изузетно младо ушло у мантију, свима је познато да нема афинитета према материјалном и да се задовољава интензивном радошћу и дружењу са свим слојевима друштва. То је научио од свог директног учитеља, епископа Григорија. Проповједник, духовник, приповједник, пјесник, поред свог владике одрастао је и уз митрополита Амфилохија и владике Атанасија и Јоаникија, оца Гојка Перовића и себе и фамилију сваком минутом даје цркви и роду. Зато не заслужује да га прљају зли језици. Без обзира на то што има дипломе средње богословске и богословског факултета, одређеним даровима, скромношћу и креативношћу се истиче међу колегама. Ипак, свако има право да говори шта хоће. Свакако је Божија задња.

Извор: WhatsApp grupa-Parohija dortmundska

Извор: Facebook-SPC Dortmund

Извор: Facebook-Hercegovac

Молим вас, драги читаоци, да се у наставку уверите о деловању свештеника Данила Дангубића и о несувислости болесних конотација и сумњивих мотивација.

Извор: Снимак екрана/Гугл претраживање слика

Извор: Гугл претраживање слика

http://arhiva.eparhija-zahumskohercegovacka.com/node/3248

https://eparhija-zahumskohercegovacka.com/?p=4352

https://eparhija-zahumskohercegovacka.com/?p=8580

https://eparhija-zahumskohercegovacka.com/?p=18402

https://eparhija-zahumskohercegovacka.com/?p=18433

http://www.spc.rs/sr/osvetshen_paraklis_pri_kpz_kula_u_istochnom_sarajevu

Поред горе наведених подвига, као старешина, обновио је храм Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву (2017). Извор: Гугл претраживање слика

https://svetigora.com/oprostajna-besjeda-otac-danilo-dagungubic-nastavlja-svestenicki-put-u-njemackoj/

http://www.spc.rs/sr/protojerej_danilo_dangubitsh_mladi_jevandjelje

https://mitropolija.com/2020/01/01/po-zakonu-nasem-mora-da-umre/

https://katera.news/protojerej-danilo-dangubic-susret

https://katera.news/protojerej-danilo–dangubic-pripovijetka-justin11

https://katera.news/lekcija-s-neba

https://katera.news/danilo-dangubic-sveti-sava-srpski

https://katera.news/protojerej-danilo-dangubic-danica

https://katera.news/protojerej-danilo-dangubic-natasini-krstovi

https://www.youtube.com/watch?v=VwIf2ClYIuk

https://www.youtube.com/watch?v=05zyU46ww_M

https://www.youtube.com/watch?v=cX_MzQtSNZACategories: Разномислије

Tags: , , , , ,

7 replies

 1. Све похвале и поздрави за оца Данила из Српског Сарајева

  18
  29
 2. Сулуда помисао да се покушава омаловажавати лик и дјело нашег оца Данила
  Ми Гачани знамо ко јеете а ко није отац Данило

  19
  25
 3. Захвална сам и сретна што имамо част да нам је отац Данило парох , све похвале за њега !

  16
  26
 4. Pazi molim te, i Isusa su napadali kao i Grigorija! Ovaj misli da smo svi ludi. Zna se ko je Grigorije i njegovi duhovni sinovi. Da je zaista sve ko sto kaze doticni Marko, ne bi ni bilo potrebe za ovakvim tekstovima odbrane neodbranjivog. Ako su svi oni cestiti, voli ih pastva, sta tu ima bilo ko da se mesa? Sta ce im advokati, Bog im je svedok. Ali ne, mora se svako ko nemisi isto, ocrniti, ispljuvati…Klasican vatikanski nacin diskreditovanja druge strane. Samo jedno i necu vise. Neka nama doticni kaze zasto se Grigorije izjasnjava(o) kao biskup i zasto je pozivao generala Mladica da se preda (ni kriv ni duzan). Ne mora nista vise da kaze. Ni odakle mu vinarije i automobili i sve ostalo. Samo na ta dva pitanja da odgovori jasno i glasno, pa cemo lako sa njegovim duhovnim cedima.

  38
  14
 5. Ostaje pitanje ko Vaskovića snadbijeva sa lošim *******

  14
  23
 6. Поздрав и подршка за оца Данила.
  Помогли се оче и за ове душмане.

  5
  11
 7. Браво браћо Срби, роде мој проклети, само тако напријед у нове подијеле!
  Да од свега што нам је Бог дао, не остане ни камен на камену!

  5
  2

Оставите коментар