Коссев: Куртију неће бити дозвољено да се кандидује за посланика

Није ми позната таква одлука CIK-а, нисам добио никакво обавештење – ни ја, а ни председништво странке“, изјавио Аљбин Курти

Аљбин Курти (Фото: Валдрин Џемај/ЕПА-ЕФЕ)

Лидеру Покрета Самоопредељење (LVV), Аљбину Куртију, неће бити дозвољено да се кандидује за посланика на изборима 14. фебруара, јавља Koha.

До тога jе дошло због тога што је, према изворима из Кохе, он међу 47 кандидата за које је Судски савет Косова оценио да имају проблема са законом.

Лидер Самоопредељења потом је, коментаришући писања медија, изјавио да није добио обавештење из Централне изборне комисије да неће моћи да буде кандидат за посланика.

„Није ми позната таква одлука CIK-а, нисам добио никакво обавештење – ни ја, а ни председништво странке“, изјавио је Курти за ТВ Дукађини.

На овој листи је, према изворима, такође и потпредседница Самоопредељења, Аљбуљена Хаџију и кандидат за посланика, Љибурн Аљиу.

Нову процедуру за проверу подобности кандидата за посланике косовска Централна изборна комисија успоставила је управо након одлуке косовског Уставног суда по захтеву LVV.

Уставни суд је у одлуци о неуставности гласа осуђеног посланика Етема Арифија, прецизирао да кандидату за посланика који је у последње три године правоснажно осуђен, не може бити одобрена кандидатура за посланика.

Међутим, поред Судског савета Косова, сада је у оцену подобности кандидата за посланике укључено и пет других институција – Изборни панел за жалбе и представке, Министарство унутрашњих послова, Косовска обавештајна агенција, Министарство спољних послова и Министарство одбране.

До ове одлуке Уставног суда, CIK је могао да одбије да верификује само оне кандидате којима је у пресуди прецизирано да им се одузима право да буду бирани.

Према тумачења појединих косовских правних експерата, Курти не би требало ни да буде у могућности да се кандидује за премијера, али око оваквог виђења се воде полемике.

Основни суд у Приштини, у јануару 2018. године, прогласио је кривим четворо посланика у Скупштини Косова Аљбина Куртија, Донику Кадај-Бујупи, Аљбулену Хаџиу и Фатона Топалија за коришћење сузавца у Скупштини Косова 2015. године.

Они су осуђени за коришћење оружја или опасних средстава и ометање службеног лица током вршења службених дужности.

Вељмир Ељези: Пресуде има преко 47 кандидата

Како је на конференцији за штампу потврдио портпарол CIK-а, Ваљмир Ељези, 47 од преко 1.000 кандидата пријављених за посланике правоснажно су осуђени у последње три године.

„15 од 28 политичких ентитета који су предали листе имају кандидате који не испуњавају члан 29 Закона о општим изборима“, рекао је он преноси Коха.

Он је међутим, рекао да у овој фази не може да открије имена тих кандидата.

Кандидат чија верификација буде одбијена има право на жалбу, а рок за то ће бити 31. јануар.

Опрема: Стање ствари

(Коссев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 21. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар