Предсједник Мексика Обрадор: Друштвене мреже као Инквизиција

Друштвене мреже не би требало да се користе за подстицање насиља и томе слично, али то се не може користити као изговор за укидање слободе говора, изјавио предсједник Мексика

Андрес Мануел Лопез Обрадор (Фото: Reuters/Henry Romero)

(RT, 15. 1. 2021)

Предсједник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор преузео је обавезу да покрене питање супротстављања цензури на интернету, настојећи да се платформе не могу понашати као „шпанска инквизиција“ и гушити слободу изражавања под изговором безбједности.

Обрадор је изјавио да ће његова администрација ступити у везу с другим владама ради налажења заједничког језика, додајући да ће покренути то питање на сљедећем међународном скупу Г20.

„На првом сљедећем састанку Г20 даћу предлог по овом питању. Тачно, друштвене мреже не би требало да се користе за подстицање насиља и томе слично, али то се не може користити као изговор за укидање слободе говора“, изјавио је предсједник Мексика.

Сергеј Макаров: Трамп жртва меке дигиталне диктатуре – Русија мора имати свој Твитер, ЈуТјуб…

„Како се једна компанија може понашати као да је свемогућа, као да је шпанска инквизиција у погледу оног што неко говори?“

Раније ове седмице Предсједник је позвао своје пратиоце на Фејсбуку да пређу на Телеграм, чија је уређивачка политика мање строга у односу на друге платформе.

Министар спољних послова Мексика Марсело Ебрард додао је да је „Мексико ступио у везу с онима који слично мисле“, и да су им се досад јавили званичници из Њемачке, Француске, ЕУ, Латинске Америке, Африке и Југоисточне Азије, не наводећи појединости.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар