Џејмс Кер-Линдзи: Решење за Косово прекинуло би бескрајно ослањање Србије на Русију

Ако би ЕУ приморавала Београд да донесе одлуку, она би знала да Србија не може да приушти да антагонизује Русију и Кину – због Косова, оцењује Кер-Линдзи

Професор на Лондонској школи економије Џејмс Кер-Линдзи (Извор: Снимак екрана/Глас Америке)

Европска унија у потпуности схвата да што би више изазова стављала пред Србију, то би већа била вероватноћа да Србију још јаче гурне у руске и кинеске руке, оценио је за Радио Слободна Европа, професор на ЛСЕ и стручњак за политичка питања на Западном Балкану Џејмс Кер-Линдзи.

„Србија се не придружује резолуцијама Уједињених нација и ЕУ у осуди Русије и Кине и других аутократских земаља због репресије и кршења људских права зато што рачуна на њихову подршку у непризнавању косовске независности и тако изгледа да ће бити све док се не реши косовски проблем“, указао је он.

„Ако би ЕУ приморавала Београд да донесе одлуку, она би знала да Србија не може да приушти да антагонизује Русију и Кину – због Косова. Па се тако опет враћамо на тај изворни проблем“, одговорио је Кер-Линдзи на питање о захтеву Србији за усклађивањем спољне и безбедносне политике са ЕУ.

Кер-Линдзи рекао је да мисли да постоји генерално разумевање зашто је толико важно да се коначно и потпуно реши питање Косова, како би се прекинуло бескрајно ослањање Србије на Москву и, у извесној мери, на Пекинг.

Да су постојале неке друге околности, да није било питања Косова, а да је Србија радила ово што је радила, мислим да би онда ЕУ вероватно била много директнија и Србији би поручила – „слушајте, ако желите да се придружите ЕУ, онда морате са њом да ускладите своју спољну политику, закључио је Кер-Линдзи.

Опрема: Стање ствари

(N1, 13. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Није што је Линдзи, него што је Кер.

Оставите коментар