Енвер Хоџај: Нема договора са Србијом без решавања питања Албанаца из Прешевске долине

Ми нисмо популистичка странка која о нацији и Долини говори само у изборној кампањи. ДПК је увек, конкретним акцијама, стајао уз нашу браћу у долини, каже кандидат ДПК за премијера тзв. Косова

Енвер Хоџај (Извор: КоССев)

Кандидат ДПК за премијера Косова Енвер Хоџај рекао је да ће та странка на своју изборну листу уврстити два Албанца из Прешевске долине, и додао да ће покренути иницијативу да Албанци из Прешевске долине добију личне карте и пасоше Косова, преноси Економија Онлајн.

Он је такође рекао и да споразум између Србије и Косова не може бити постигнут без решавања питања Албанаца из Прешевске долине, указујући да ће то бити и став владе коју он буде предводио.

Међу седам обећања које је јавно изнео кандидат ДПК за премијера, уврштени су и Закон о подршци Албанаца из Прешевске долине, оснивање Државне агенције за Прешевску долину, повећање квота за студенте из долине и стварање нових квота за студенте расељење из те Прешевске долине,  који се налазе на Косову, четири нове граничне тачке са Прешевском долином и Стални фонд за повратак Албанаца из Долине протераних са својих огњишта.

Он је рекао да је „ДПК као послератна странка са јаким патриотским основама, увек била посвећена пружању руке подршке браћи и сестрама у Прешевској долини“.

„Демократска странка континуирано са забринутошћу прати ситуацију Албанаца у долини, њихову тешку економску ситуацију, државну дискриминацију и емиграције Албанаца из њихових домова у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. Ми нисмо популистичка странка која о нацији и Долини говори само у изборној кампањи. ДПК је увек, конкретним акцијама, стајао уз нашу браћу у долини“, рекао је он.

Хоџај је подсетио да су Хашим Тачи, као председник владе, заједно са ДПК, набавили прве букваре на албанском језику.

На посланичкој листи ДПК два представника из Прешевске долине

У време када је Хашим Тачи био премијер, јануара 2014. године, владе Косова и Албаније делиле су фонд финансијске подршке за Долину, рекао је он и додао да се споразум између Србије и Косова не  може постићи без решавања питања Албанаца у Прешевској долини.

„То ће бити кључни став владе коју ћемо водити ја и ДПК. Уврстићемо на  своју посланичку листу два представника из Прешевске долине који представљају сваку општину у том крају, тако да се глас Албанаца из Прешевске долине чује у Скупштини Косова“, рекао је Хоџај.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 5. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар