Црна Гора: Демократски фронт иницирао резолуцију о геноциду у Велици

Скупштина Црне Горе овом резолуцијом наглашава потребу да се испитају сви ратни злочини, геноциди, етничка чишћења током Другог светског рата, предлаже ДФ

Фото: Саво Прелевић/Ројтерс

Посланици Демократског фронта, који је део владајуће коалиције у Црној Гори, поднели су Скупштини предлог о усвајању Резолуције о геноциду у Велици.

Иницијативу је потписало 16 посланика овог политичког савеза, а у образложењу се наводи да се доношење резолуције тражи да не би избледела сећања на све невино пострадале и жртве сурових оружаних сукоба, који су се догодили током и након Другог светског рата на тлу Црне Горе у којима су сви народи поднели тешка страдања, преноси Танјуг писање подгоричких медија.

Немања Савић: Велика – колијевка васкрслих

„Скупштина Црне Горе овом резолуцијом наглашава потребу да се испитају сви ратни злочини, геноциди, етничка чишћења током Другог светског рата и обезбеди сатисфакција жртвама и њиховим породицама на свим сукобљеним странама, као и да се креирају услови за суштинско грађанско помирење и трајно превазилажење историјских подела“, наводи се, између осталог, у предлогу ДФ-а.

У селу Велика, 28. јула 1944. године, две СС дивизије – „Принц Еуген“ састављене углавном од фолксдојчера и Албанаца, потпомогнути муслиманским становништвом из Плава, Гусиња и Бихора, извршиле су геноцид над мештанима у том месту на северу Црне Горе.

На најсвирепији могући начин убијено је више од 600 Величана, већином жена и деце.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Јадовно 1941, 29. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

 1. Не бих подржао ову резолуцију Демократског фронта
  Бојим се да она штети новој екипи и новом духу у вишенационалној Црној Гори. Поглед у прошлост уноси раздор, поглед у будућност окупља све !

  У Велици се десио страшан ратни злочин. Таквих и још тежих злочина било је безброј у 2 Св рату : Крагујевац, Краљево, Лидице, Орадур/Глан, десетине насеља у Пољској и СССРу.

  То нису геноциди. Реч ГЕНОЦИД је јака и скупа реч, не треба се њоме поигравати.

  На Балкану у 20 веку само један злочин заслужује то име. То је планирани масовни злочин над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.

  4
  4

Оставите коментар