Француска влада присиљена да одложи усвајање закона о „корона пасошима“

Вакцинација у Француској, чији је почетак предвиђен за недељу, неће бити обавезна, али 55% становништва каже да не жели да се вакцинише

Француски министар здравља Оливије Веран (Фото: Geoffroy Van Der Hasselt/POOL/AFP)

(Summit News, 24. 12. 2020)

Усљед широког народног незадовољства најављеним законом о корона пасошима, француска влада присиљена је да одложи његово разматрање у Скупштини.

Нацрт закона предвиђа обавезу грађана да имају доказ о негативном тесту на ковид или „превентивни третман, укључујући вакцину“ да би могли „приступити јавном превозу или одређеним локацијама, као и дешавањима“.

Усљед протеста становништва, Влада је, међутим, морала одложити давање закона у скупштинску процедуру.

Француска: Уводи се „зелени вакцина пасош“ – пропусница за превоз, ресторан и друга јавна места

Француски министар здравства Оливије Веран изјавио је да се закон одлаже:

„Пошто француски народ мора имати повјерења у вакцинацију и приступити јој слободне воље, јер смо и даље у стању здравствене кризе… влада неће давати закон у скупштину у сљедећих неколико мјесеци, док се ово стање не оконча.“

Нацрт закона наишао је на критику широм политичког спектра у Француској. Конзервативни посланик Фабијан ди Филипо назвао га је „уцјењивањем вакцином“, док га је предсједница Националног савеза Марин ле Пен назвала „у суштини тоталитарним“.

Вакцинација у Француској, чији је почетак предвиђен за недељу, неће бити обавезна, али 55% становништва каже да не жели да се вакцинише.

С енглеског посрбило и приредило: Стање ствари

Прочитајте још:Categories: Посрбљено

Tags: , ,

1 reply

  1. Moje skromno misljenje je da ce Francuska biti jedna od posljednji zemalja koja ce uvesti zakon o vakcini (COVID-19) iskljucivo zbog jaki nacionalni partija u opoziciji koje su stvarno opozicija za razliku u Srbiji i drzavama u okruzenju.

    Novi francuski dokumentarni film o COVID19 je dodatno uzburkao javnost tako da ce vlada francuske morati ili da ulozi mnogo truda u reklamiranje vakcine ili protivustavno da donese zakon.

Оставите коментар