Сергеј Лавров: Српска је партнер Русије – БиХ не сме више бити протекторат

Имамо заједнички став да је Дејтон темељ функционисања БиХ, да треба поштовати његове темеље и три конститутивна народа и два ентитета, казао руски министар спољних послова

Сергеј Лавров и Милорад Додик (Фото: Факти)

Посебна ми је част што је Сергеј Лавров дошао у пријатељску Републику Српску. Причали смо о пријатељским односима који су добри и нема ниједног отвореног питања”, рекао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик на конференцији за новинаре након састанка са шефом руске дипломатије.

Додик је напоменуо да је веома симболично што је Лавров дошао на дан потписивања Дејтонског споразума, иако то није било планирано јер је требало да дође раније.

Захвалио се Руској Федерације на креирању и доношењу Дејтонског споразума, а прије свега на његовој подршци и имплементацији.

„Та подршка данас је била веома важна и довела нас до тога да схватимо да у свету постоје они који су спремни да се држе Дејтонског споразума, а не да се баве разним бравурама и то је била једна од тема данашњег разговара”, навео је он.

Додик је указао да Дејтонски споразум није направљен да би био промењен, без сагласности два ентитета и три народа.

„Ми смо година изражавали противљење међународном интервенционизму, а данас тражимо да Канцеларија високог представника буде укинута, а не да се продужава мандат и агонија коју овде представљају”, поручио је предсједавајући Председништва БиХ.

Он је истакао да су бонска овлаштења превара и подвала и да је Савјет за имплементацију мира формиран мимо Дејтонског споразума и да није могао дати таква овлаштења било ком високог представнику.

„ПИК је рекао да поздравља намеру, али није дао овлаштења, зато сви закони које је донио високи представник морају бити укинута”, поручио је Додик.

Додик је казао је на конференцији за медије да РС има посебну част да на посебан дан када је потписан Дејтонски споразум угости важног и драгог госта Сергеја Лаврова.

„Нисмо бирали овај датум, јер смо имали намеру да се видимо пре месец дана, али ето испало је да наш сусрет буде на овај симболичан дан“, казао је Додик, те додао да ће искористити ову прилику да се захвали Русији на учешћу у Дејтонском споразуму и  помоћи да се о реализује и очува.

Истакао је да је важно да постоје они који су спремни да се држе Дејтонског споразума.

„Једна од важних тема нашег споразума управо је био Дејтонски споразум. Дејтонски споразум није направљен да би био промењен без страна у БиХ, а то су два ентитета и три конститутивна народа. Ми смо  дуго година изражавали противљење међународном интервенционизму који долази од високог представника, и због тога тражимо да се канцеларија високог представника укине, а не да се продужава њен мандат и агонија“, казао је Додик.

Фото: Радио Сарајево/Факти

Додао је да је виђење РС да је Савјет за имплементацију мира формиран мимо Дејтонског споразума и да није могао дати овлаштења високом представнику.

„Због тога сви закони које су увели високи представници треба да буду укинути. Лавров је данас дошао у пријатељску посету РС и ми смо причали о нашим односима, они  су добри и нема ниједно отворено питање РС и Руске Федерације. Ми имамо веома успешну економску сарадњу, која се одвија кроз низ пројеката које смо у прошлости реализовали и имамо намеру реализовати их у будућност и у том погледу  изразили смо задовољство том чињеницом. Наравно, данас су биле теме и рад Рафинерије нафте и будући пројекти у вези с гасификацијом. О нашој културној сарадњи, те о ономе што смо чинили у прошлости и имамо намеру да то након вируса корона поспешимо”, казао је Додик.

Открио је да су разговарали и о НАТО позицији и да РС не прихвата интеграцију у НАТО и не прихватамо да БиХ има Комисију за интеграције с НАТО-ом.

Лавров је, на заједничкој конференцији за медије у центру РС у Источном Сарајеву, нагласио да је Република Српска партнер Русије:

„Имамо заједнички став да је Дејтон темељ функционисања БиХ, да треба поштовати његове темеље и три конститутивна народа и два ентитета. Русија као један од гараната Дејтонског споразума поштује његове принципе и на то позива све. Темељи Дејтонског споразума захтевају да сви проблеми буду решавани консензусом и уз поштовање и немешање у унутрашње ствари БиХ извана“.

Додао је да је одговорност на легитимним представницима БиХ и да је одавно требало затворити Канцеларију високог представника.

„БиХ не треба да буде никакав међународни протекторат јер она већ давно постала чланица Савета безбедности и зато не треба сачувати протекторат. Свако рушење, ерозије Дејтона, може имати тешке посљедице”, упозорио је Лавров.

Састанку су присуствовали и председник РС Жељка Цвијановић председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, премијер Радован Вишковић и други званичници Српске.

Шефу руске дипломатије на поклон – 300 година стара икона

Додик је поклонио Лаврову икону стару 300 године у позлати, која је пронађена у Луганску.

Фото: Факти

На полеђини иконе утиснут је печат.

Лавров је данас почео посету земљама региона, а прва је – Републици Српској и њеним званичницима.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 14. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар