Денис Јурганов: Извоз оружја и војно присуство Енглеске на Блиском истоку

Поред испоруке оружја, попут многих других играча и Енглеска одржава војно присуство на десетинама локација на Блиском истоку

Макета авиона испред зграде Британског парламента на протестима против продаје британског оружја Саудијској Арабији, 2019. (Фото: Најл Хол/ЕПА)

(Завтра, 7. 12. 2020)

Енглеско Министарство за међународну трговину објавило је податке о увозу и извозу одбрамбене робе и услуга у раздобљу од 2010. до 2019. године. Највећи удио продатог оружја отпада на област Блиског истока, где је данас у току више војних сукоба различитих размјера, усљед чега је испорука оружја врло уносан бизнис. Док су Енглеска и САД главни извозници, државе Блиског истока, нарочито Саудијска Арабија, спадају у највеће купце англосаксонског оружја. У посљедњих десет година Блиски исток имао је издатке за одбрану веће него иједан други дио свијета. У раздобљу 2010-2019. у одбрамбене сврхе потрошено је 289 милијарди долара, од чега 66 милијарди отпада на енглеско оружје.

Друга по реду је азијско-пацифичка област, гдје је купљено оружја за 208 милијарди долара, потом Европа са 111 милијарди. Притом је Саудијска Арабија на куповину оружја у посљедњих десет година потрошила двоструко више од било кога другог – 116 милијарди долара. Њен регионални конкурент у Персијском заливу Катар је сљедећи с трошковима од 57 милијарди. Тиме се, уз УАЕ, Египат и Кувајт, пет од десет највећих увозника оружја у свијету налази на Блиском истоку. Од 125 милијарди долара извезеног оружја од стране Енглеске од 2010. године, 60% отпада на Блиски исток, гдје је Лондон склопио значајан број уговора и гдје продаје више оружја него било гдје у свијету. У том свјетлу је предсједник енглеске владе Борис Џонсон најавио повећање војних расхода на 16,5 милијарди фунти (22 милијарде долара) у сљедеће четири године.

Док Блиски исток предњачи у увозу оружја, једина држава из те области која је ушла међу првих десет у свијету по извозу је Израел. Највише оружја продају САД, с извозом од 341 милијарде долара. Слиједе Енглеска са 125 и Русија с 98 милијарди долара (према званичним подацима енглеског Министарства за међународну трговину). Израел заузима седмо мјесто с извозом од 16 милијарди, колико извозе и Шпанија и Канада. Према подацима самог Израела, међутим, његов извоз далеко премашује званичне наводе из Енглеске. Извјештај израелског Министарства одбране из јуна наводи да је земља само у 2019. години продала оружја у износу од 7,2 милијарде долара. Многи посматрачи претпостављају да ће недавни споразум о нормализацији односа између Израела и УАЕ вјероватно бити праћен повећањем броја споразума о наоружању између двају земаља.

Фото: Мохамед Алмуалеми/Блумберг

Поред испоруке оружја, попут многих других играча и Енглеска одржава војно присуство на десетинама локација на Блиском истоку. Према извјештају фирме Declassified (енгл. „скинута ознака тајности“, нап. Стања ствари), која се бави истраживањем енглеске спољне политике и војних дјелатности, енглеско војно особље налази се на 15 локација у Саудијској Арабији и 16 у Оману. Енглеска има 23 војне базе у области, укључујући Кипар, а по потреби користи 41, наводи се у извјештају. Величине су од новоизграђене морнаричке базе у Бахреину до два човјека у америчкој амбасади у Јерусалиму. Вјерује се да двојица инструктора помажу Марку Шварцу, америчком координатору за безбједност за Израел и палестинску администрацију, који амбасаду користи као сједиште. Занимљиво је да су енглески инструктори тамо смјештени упркос званичном противљењу Лондона одлуци америчке владе да своју амбасаду пресели у Јерусалим. Енглеска влада каже да пружају помоћ „поред својих текућих одговорности на Западној обали“.

Британски и омански тенкисти током вежби 2018. године (Фото: Middle East Eye/Твитер)

Према документима с којих је скинута ознака тајности, Енглеска је широм свијета војно присутна у више од 140 база у 42 државе. Документи истичу да је енглеско војно особље стационирано на 15 кључних локација у Саудијској Арабији. У главном граду Ријаду, британска војска распоређена је на 6 локација, укључујући центар за ваздушне операције у којем официри РАФ-а надгледају ваздушне операције коалиције коју предводи Саудијска Арабија против Јемена. Енглеске снаге су стациониране и у Катару, Уједињеним Арапским Емиратима, Јордану, Кувајту и Ираку. Студија је идентификовала и 17 посебних војних објеката на Кипру и енглеско војно присуство у Џибутију. Истовремено, енглески транспортни авиони из базе на Кипру користе се за снабдијевање енглеских специјалних снага у Сирији, иако су њихов тачан положај и бројност непознати. У Оману су енглеске јединице, размјештене у поморској бази, тенковском полигону и другдје, према званичним изјавама „позајмљене“ војсци Султаната Оман.

С руског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Интересантно је да се присуство Албиона у том „региону“ тема која скоро да се и не обрађује.
    Као да су Босфор и Баку светлосним годинама далеко од Блиског истока.

    Нарочито са сапекта http://stanjestvari.com/2020/12/08/miroslav-zdravkovic-turska-u-svetskoj-trgovini-malim-borbenim-letelicama/ и питања која су тамо дотакнута.

Оставите коментар