Дејли експрес: Акција америчких разарача у руским водама – претња Трећим светским ратом

Руски политичари бурно реаговали на вест да је амерички разарач нарушио руску поморску границу у заливу Петар Велики, оценивши тај корак као безобразлук и провокацију

Фото: EPA/DESMOND FOO/THE STRAITS TIMES/SPH SINGAPORE OUT EDITORIAL USE ONLY

Акције америчких војних бродова код обала Русије прете опасним последицама, све до избијања новог светског рата, пише британски „Дејли експрес”.

Аутор чланка подсећа да су се у једном дану догодила два инцидента у која је умешана америчка ратна морнарица. Прво је 23. новембра у акваторију Црног мора упловио разарач „Доналд Кук” у оквиру операције НАТО „Атлантска одлучност“ с циљем „осигуравања безбедности на мору“. Након тога је амерички разарач „Џон Мекејн” нарушио руску границу на југу Приморског краја, у заливу Петар Велики, подсећа аутор чланка.

„Поново је ескалирала претња од Трећег светског рата након што је руски војни брод протерао амерички разарач који је, како Москва тврди, нарушио руску границу у заливу Петар Велики” пише „Дејли експрес”, преноси Спутњик.

Америчка морнарица је саопштила да је Црно море веома важан пловни пут за поморску трговину и стабилност у целој Европи. Командант брода „Доналд Кук“ Кели Џонс је рекао да редовно делује у том подручју у сарадњи са НАТО савезницима.

Спутњик подсећа да је амерички разарач „Џон Мекејн“, који је ушао у територијалне воде Русије, прешао два километра преко граничне линије. Руски брод „Адмирал Виноградов”, који је директно пратио амерички разарач, упозорио је страни брод преко међународног канала везе на недопустивост таквих дејстава и могућност „примене маневра таранског удара за избацивање уљеза из територијалних вода”.

Руски политичари и експерти бурно су реаговали на вест да је амерички разарач нарушио руску поморску границу у заливу Петар Велики, оценивши тај корак као безобразлук и провокацију, наводи Спутњик.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 11. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар