Италија: Због ковида расте смртност и других пацијената

Ако се ова ситуација настави ризикујемо да ћемо наредних седмица имати већу смртност од инфаркта него од ковида, изјавио доктор Франческо Коњети

Фото: ЕПА/MASSIMO PERCOSSI

РИМ – Италијанска Федерација онколога, кардиолога и хематолога објавила је апел због стања у којем су се нашла кардиоваскуларна одељења, која су у многим болницама смањена или сасвим затворена како би се повећао простор за пацијенте оболеле од ковида-19.

„Ако се ова ситуација настави ризикујемо да ћемо наредних седмица имати већу смртност од инфаркта него од ковида. Ми смо лекари који свакодневно брину и негују 11 милиона Италијана који болују од онколошких, кардиолошких или хематолошких обољења и знамо каква је ситуација у болницама широм земље. Неопходно је реорганизовати болнице”, изјавио је доктор Франческо Коњети, шеф Федерације лекара специјалиста, а преноси агенција Аднкронос.

Агенција подсећа да је недавно истраживање показало да је смртност акутних кардио-васкуларних пацијената у марту, у 53 италијанске болнице, била три пута већа него у истом периоду прошле године, преноси Танјуг.

То повећање се тумачи чињеницом да су предност имали оболели од коронавируса, па су кардиоваскуларни пацијенти лечени са закашњењем.

Сваких 10 минута закашњења у пружању помоћи особи која има срчани удар повећа три пута могућност смртног исхода.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар