Данска и Француска: Убијање визона због корона вируса

Захтевајући „заштиту Устава и владавине народа“, у Данској протестовали фармери због одлуке Владе на основу које је побијена целокупна популација визона

Протест данских земљорадника због убијања визона (Фото: Копенхаген пост)

Француска: Откривен први случај заразе корона вирусом на фарми визона, наложено је убијање свих хиљаду животиња

У Француској је откривен први случај заразе корона вирусом у фарми визона (нерца) у централном делу земље, саопштиле су тамошње власти.

„Наложено је убијање свих хиљаду животиња које су остале на фарми као и уништавање производа од визона“, наводи се у заједничком саопштењу неколико француских министарстава.

Визони у Данској (Фото: Мадс Клаус Расмусен/АП Фото)

Додаје се да је од укупно четири фарме визона у Француској, једна поштеђена од вируса, док се у осталим спроводе анализе, чији ће резултати бити готови наредне недеље.

Неколико европских земаља пријавило је случајеве заразе корона вирусом у фармама визона, међу којима су Данска, Холандија, Шведска и Грчка. У Италији и Грчкој су регистровани појединачни случајеви.

(НСПМ, 22. 11. 2020)

Данска: Протест фармера због одлуке Владе на основу које је ликвидирано 17 милиона визона гајених на 1.100 фарми

Захтевајући „заштиту Устава и владавине народа“, у Данској су данас протестовали фармери због одлуке Владе на основу које је побијена целокупна популација визона (нерчева) гајених на 1.100 фарми у Данској.

Премијерка Мете Фредериксен је то наредила 4. новембра јер је мутирани корона вирус откривен међу тим животињама које се због крзна, драгоценог за индустрију одеће, гаје ради драња.

Масовна гробница за визоне недалеко од места Холстебро у Данској (Фото: Мортен Стрицкер/Рицау Сканпикс/АП Фото)

Визоне су потом побили војска и полиција и затрпали булдожерима.

Међутим, надлежни одбор Скупштине Данске је накнадно утврдио да је одлука да се ликвидира свих 17 милиона гајених визона – како оболелих, тако и здравих, неуставна и незаконита, због чега је министар пољопривреде Могенс Јенсен поднео оставку.

Фармери који сматрају да оставка једног министра није довољна, данас су се на 850 трактора провезли улицама два највећа данска града – Kопенхагена и Архуса, уз поруку да „Нико није изнад Устава“ и захтев да се у Данску „Врати демократија“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(НСПМ, 21. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар