Дарија Кисић Тепавчевић: Унапређење бриге о мигрантима спада у приоритете

У наредном периоду акценат сарадње биће на наставку подршке установама социјалне заштите у виду додатне старатељске заштите, истакла Кисић Тепавчевић

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Андрија Вукелић/Танјуг)

Унапређење бриге о мигрантима и обезбеђивање квалитетнијих услова њиховог боравка и заштите у Србији су приоритети Министарства у области управљања мигрантском кризом, оценила је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Тепавчевић је након састанка са шефицом представништва Високог комесаријата Организације УН за избеглице у Србији Франческом Бонели навела, да је подршка УНХЦР-а, дугогодишњег партнера Министарства, од великог значаја и због тога је неопходно њено континуирано унапређивање.

„У наредном периоду акценат сарадње биће на наставку подршке установама социјалне заштите у виду додатне старатељске заштите, стручне подршке у раду са децом и малолетницима без пратње у контексту мешовитих миграционих токова и интеграције оних који су добили међународну заштиту у Србији“, навела је Кисић Тепавчевић.

Шефица представништва УНХЦР-а Франческа Бонели захвалила је министарки на конструктивном дијалогу и изразила уверење да ће се сарадња са Министарством кретати узлазном путањом.

Кисић Тепавчевић са шефицом канцеларије Међународне организације за миграције у Србији (ИОМ) Лидијом Марковић разговарала је о сарадњи у оквиру пројекта „Подршка ЕУ у управљању миграцијама у Србији – Унапређење прихватних капацитета, услуга социјалне заштите и приступа образовању“ који је кључни аспект подршке систему социјалне заштите у раду са мигрантима.

У саопштењу је додато да у пројекту учествује 20 установа социјалне заштите у 17 општина у Србији.

Заштита деце и других рањивих категорија избеглица и миграната у оквирима система социјалне заштите у наставку сарадње ће, како је речено на састанку, бити област којој се посвећује додатна пажња.

Такав приступ, наводе, биће заузет имајући у виду и да је подршка у директној вези са испуњавањем мерила из Акционог плана за Преговарачка поглавља 23 – правосуђе и основна права и 24 – правда, слобода и безбедност у процесу приступања Србије ЕУ.

Марковић је истакла да би обезбеђивању квалитетније бриге о мигрантима који бораве у Србији допринело усавршавање запослених у систему социјалне заштите кроз тренинге и обуке за рад са том специфичном популацијом.

На састанку је договорен наставак заједничког рада на спровођењу пројеката у циљу обезбеђивања подршке систему социјалне заштите у раду са избегличком/мигрантском популацијом, са посебним акцентом на заштити и бризи о деци, малолетницима без пратње родитеља или старатеља, затим жртвама трговине људима, жртвама сексуалног, породичног, родно заснованог и других облика насиља.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 18. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

  1. По цену ризика да се понављам, на овом сајту.

    Разговор са српским патриотом.

    Треба послати војску на границу да их спречи да уђу и треба укинути азил.
    То је фашизам, ми смо хтишћански народ и ми смо били избеглице. Ми према њима треба да поступамо хумано, да им пружимо сву помоћ и заштиту и да их пустимо да оду тамо где су пошли.
    Шта ћемо ако не оду?
    Морају да оду, није Србија крива што су они побегли из својих земаља.
    Није битно ко је крив. Шта ћемо ако не оду?
    Не, не, није Србија крива, то су они исти што су нас бомбардовали уништили њихове земље?
    Шта ћемо ако не оду?
    Није Србија крива, ми морамо да будемо хумани, али…

    Другови патриоти, ви који сте хумани и надасве православни, сада имате министра у Влади Србије којем нисте приоритет ви, него мигранти. Они који су требали да оду после одушевљења вашим хуманизмом. Уживајте!

    Поздрав од “фашисте”.

    22
  2. Tako je @Челек. Pravo zboris i upozoravas odavno. Sada nek se jure sa talibanima po Bg-u dok mogu, dok im ne stigne lako naoruzanje, posle ce da beze u Slovacku, Madjarsku…Pozdrav druze

  3. sa ovom ženom nešto ozbiljno nije uredu.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading