Нагорно-Карабах: Јермени спаљују своје домове и носе црквена звона са собом

Ово је национална катастрофа највећих размера, попут геноцида који смо претрпели почетком 20. века у Турскоj. Остали смо сами, ово је највећа издаја у нашој историји, говоре огорчени Јермени

Потресне слике егзодуса Јермена из Нагорно-Карабаха (Фото: АП/Дмитри Ловетски)

„Остали смо сами. Сви су нас напустили. Издаја. Капитулација.

Ово је национална катастрофа највећих размера, попут геноцида који смо претрпели почетком 20. века у Турској. Највећа катастрофа од распада СССР-а и стицања независност. Највећа велеиздаја у нашој историји.”

Ово су само неке од очајних и апокалиптичних реакција шокиране јерменске јавности пошто им је постало јасно да су изгубили рат од Азербејџана за Нагорно-Карабах.

Азербејџан је уз војно-политичку помоћ Турске вратио или, како они кажу, ослободио окупирано подручје. У рату који је трајао 44 дана, према неким извештајима, погинуло је готово пет хиљада Јермена, мада службене бројке говоре да је страдало око две и по хиљаде.

Јерменија је у потпуном политичком хаосу и превирањима, а Русија их је мировним споразумом ипак спасила од војног слома.

Део територије Карабаха је ипак остао под контролом јерменских снага, а обезбеђен је и коридор према енклави окруженој са свих страна азербејџанском војском.

Не зна се шта ће на крају бити са том територијом. Избегли се не желе тамо више да враћају, иако их власти у Јеревану настоје на то да наговоре. До почетка децембра Јермени морају да врате Азербејџану три регије – Лачинску, Келбарџанску и Агдамску.

На тим подручјима влада потпуно безакоње. Јермени напуштају своје куће и пале их, разарају све како не би Азербејџанцима остали било шта. Цела су насеља у пламену.

Остаје спаљена земља и Азербeјџанци ће затећи само згаришта, разроване друмове и уништену инфраструктуру.

  • Не желимо да у нашим домовина живе Азербејџанци. Нека сами граде, каже безвољно у ТВ камеру становник села Чаректар док иза њега његови рођаци у камион трпају ковчеге и остатке намештаја, пише „Јутарњи лист”.

У Јермени неки тврде да ће многи њихови споменици и цркве бити уништени када у та подручја уђу Азербејџанци, те да неће остати ни трага од тога да су ту икада живели Јермени.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Жао ми је Јермена и њихове древне културе. Плаче ми се када видим шта се тамо дешава. Управо доживљавају своје Косово и Метохију. Ово су између осталог нејвише плодови антируске политике и окретања лицемерном и подлом западу. Не будемо ли се окренули војнополитичком савезу са Русијом, ни ми нисмо далеко од тога да нам се ближа историја, не дај Боже понови.

    2
    2
  2. Текст је сјајан. Путин није много помогао. Оставио коридор. Мош мислити.

Оставите коментар