Клан Косова: Мило Ђукановић могао би да буде кључни сведок у суђењу вођама ОВК

Ђукановић је остао једини живи сведок који би могао истински да сведочи о догађајима на Косову и у региону, рекао је Зијад Бећировић

Мило Ђукановић (Фото: Н1)

Председник Црне Горе, Мило Ђукановић, могао би да отпутује у Хаг поводом суђења Специјализованих већа у вези са Косовом.

Чак се говори да би Мило Ђукановић могао да буде кључни сведок у процесу против бивших лидера ОВК, извештава Клан Косова.

То каже Зијад Бећировић, директор Међународног института за студије Блиског истока и Балкана, и ово види као позитивну ствар.

Према његовим речима, најзанимљивије и најкорисније биће сведочење председника Црне Горе, Мила Ђукановића, који може да сведочи као кључни сведок услед својих личних односа са Хашимом Тачијем и другима, тако да његово сведочење буде потврда албанског деловања – војног и политичког.

„Мило Ђукановић је неизбежан актер, јер је учествовао у одлучивању о слању војних и полицијских снага на територију Косова“.

„Ђукановић је остао једини живи сведок који би могао истински да сведочи о догађајима на Косову и у региону“, рекао је Бећировић.

Бећировић је такође додао да га није изненадила потврда оптужнице против двојице бивших високих представника ОВК, Хашима Тачија и Кадрија Весељија.

Тачи и Весељи у притвору у Хагу – терете се за злочине на Косову и у Албанији

Тврди да ће тужбе бити проширене на неколико других албанских лидера, посебно из Северне Македоније, који су активно учествовали у рату на Косову.

Каже да ће суђења трајати годинама и да ће се оптужени бранити са слободе због добровољне предаје.

„Али, с обзиром на притисак на сведоке тужилаштва и искуства Међународног кривичног суда за бившу Југославију, општа суђења могу да добију другачији ток“.

„Суђења ће трајати дуго, посебно с обзиром на најаву оптужених да ће доказати своју наводну невиност“.

Међутим, како пишу Вести онлајн, спомињањем Хашима Тачија и Кадрија Весељија, Бећировић покреће још једно питање.

„Обојица ће сигурно одговарати за ометање рада суда и ту ће бити једна посебно отежавајућа околност – уколико се докаже да су они (зло)употребљавали удружења ветерана за ометање рада Суда“, навео је Бећировић.

Текст је првобитно објављен на албанском језику на порталу Клан Косова

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 10. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар