Дојче веле: Беч – централа за џихадисте са Балкана?

У исламистичком терористичком нападу у Бечу погинуле су четири особе, а полиција је убила и нападача. Атентатор био осуђени присталица „Исламске државе“, потиче са Балкана

Беч (Фото: Дојче веле)

Приликом напада у центру Беча, убица је носио лажни појас с експлозивом, какав иначе носе атентатори-самоубице. Био је наоружан до зуба, носио је аутоматско оружје, пиштољ и мачету. И очигледно је био одлучан у намери да убија људе.

Двадесетогодишњи Кујтим Ф. био је и те како познат аустријским службама безбедности. Прошле године тај Аустријанац албанског порекла (чија породица потиче из Северне Македоније), хтео је да се прикључити „Исламској држави“ (ИС) у Сирији. Због тога је био осуђен на 22 месеца затвора.

Почетком децембра 2019. условно је пуштен из затвора и поново је био на слободи. Према аустријским законима, он је третиран као млађи пунолетник, а за ту категорију важе и одређене „привилегије“ које прописује Закон о суду за малолетнике (ЈГГ).

О Кујтиму Ф. се, између осталих, старало и друштво ДЕРАД, које се специјализовало за процес дерадикализације младих муслимана. Друштво иначе сарађује и са Министарством правде у Бечу.

„Нисам никада, ни у једном тренутку помислио да би било могуће да се он претвори у атентатора“, рекао је његов бивши адвокат Николаус Раст за аустријску новинску агенцију АПА. Кујтим Ф. потиче из „нормалне породице“ и очигледно је налетео на погрешне пријатеље, каже адвокат. „Да је отишао на тренинг бокса уместо у џамију, он би постао боксер“, уверен је Раст.

Пре две године мајка атентатора дошла је у његову адвокатску канцеларију. Била је веома узбуђена, јер јој је син нестао. Радикализовао се, рекла је. Живот тог младог човека окончан је у понедељак увече у центру Беча, у полицијској акцији.

Фото: Ројтерс

Било је назнака да би он могао да изведе напад – то је дан након атентата признао аустријски министар унутрашњих послова Карл Нехамер из Аустријске народне партије (ÖВП). Младић је на свом профилу на Инстаграму објавио фотографију на којој се види он са два комада ватреног оружја које је очигледно користио у нападу. Нехамер је „лоптицу“ пребацио у двориште коалиционог партнера, странке Зелених. Или конкретно: министарке правде Алме Задић. Атентатор је „успео да намагарчи програм дерадикализације аустријског правосуђа“, рекао је министар из редова ÖВП.

На једном састанку друштва за дерадикализацију ДЕРАД у октобру, нападач из Беча јесте додуше осудио нападе у Француској, али постоји „читав низ назнака његове радикализације“, рекао је у уторак и Франц Руф, главни директор за јавну сигурност. „Мора се спровести евалуација система, а рад правосуђа мора да се оптимира“, захтева сада министар Нехамер.

Зашто аустријске службе нису боље пратиле активности 20-годишњег нападача, упркос његовој радикалној прошлости? На то питање министар из редова Аустријске народне партије није одговорио. Убудуће би, пре пуштања затвореника на слободу, требало консултовати и стручњаке из Службе за заштиту уставног поретка.

Муслиманске организације осудиле напад

Исламска верска заједница у Аустрији (ИГГÖ) је згрожена нападом. Њен председник Умит Вурал то је оценио као „напад на наш Беч“. ИГГÖ је службама безбедности понудила свеобухватну сарадњу. У контакту су и са другим верским заједницама. Вурал наглашава да је „либерални правни поредак јачи од насиља и терора“. Удружење турских џамија АТИБ такође је осудило напад. „Тероризам нема религију и нема домовину“, рекао је председник АТИБ Фатих Јилмаз. Једини одговор на то су, каже, „слога и солидарност“.

Јилмаз је изричито похвалио „диференциран и промишљен наступ савезног канцелара Себастијана Курца, који није паушално говорио о муслиманима“. Шеф аустријске владе нагласио је да непријатељ нису сви чланови неке религијске групе, већ исламски екстремизам. Исламисти желе да унесу јаз у друштво, али „нећемо дати простора тој мржњи“, рекао је Курц дан након напада у Бечу.

Себастијан Курц (Фото: Ројтерс)

Алевити и Муслиманска омладина такође су осудили нападе. То је „кукавички напад“ на „недужне људе, на бечки стил живота, на Аустрију, на наше друштво“, оцењују представници Муслиманске омладине. Током верских обреда у петак, аустријски муслимани намеравају да одају почаст жртвама напада.

„Легла радикализације“

Имам Рамазан Демир, који се раније као душебрижник старао за затвореника, указује на проблематичну тачку. „Затвори су легла радикализације“, нагласио је он у изјави за агенцију АПА. Магазин „Профил“ у свом новом броју пише о великим безбедносним рупама у аустријским затворима. Према тврдњама Министарства правде, у затворима расте број прокријумчарених мобилних телефона. Прошле године заплењено је више од хиљаду илегалних телефона – то је за 720 више него годину дана раније.

У Грацу су у ћелији једног припадника Хамаса власти откриле мобилни телефон и четири чауре. Тај човек је, како се сумња, из ћелије подстицао на извођење атентата. Његов адвокат то демантује.

Магазин „Профил” пише о и осуђеним припаднику ИС, Лоренцу К, који је из затвора Штајн преко чета на интернету комуницирао са симпатизерима ИС у Сирији. Једној жени је, како се тврди, послао и фотографију на којој он у својој ћелији стоји испред црне заставе ИС. „Та застава је одувек била у ћелији, сви су то знали и нико ништа није урадио“, цитира се тај човек у записнику са саслушања с припадницима Савезног уреда за заштиту уставног поретка и борбу против тероризма (БВТ). Преко свог профила на Инстаграму он је објављивао и садржаје ИС, између осталог и „заклетву верности“ новом вођи терористичке милиције. Адвокат Лоренца К. свог штићеника је, како пише аустријски лист, назвао „ноторним наивцем“, Лоренц К. одбацује све оно за шта га терете.

Аустријски председник Александер ван дер Белен полаже венац за жртве напада (Фото: Ројтерс)

„Нешто ће се догодити“, то је на интернет-форумима последњих дана могло итекако да се осети, каже шеф Службе за превенцију екстремизма у Исламској верској заједници, Надим Мазарвех. Он захтева да научи како да се исправно тумачи реторика тих људи, како би се убудуће спречили слични терористички напади.

Стециште екстремиста?

Аустрија је већ одавно место на којем се окупљају џихадисти са Балкана, али и са подручја Кавказа. „Велики део џихадиста који су напустили Аустрију како би се у иностранству борили за терористичке организације, су Чечени“, рекао министар полиције Карл Нехамер након недавног атентата у Паризу. Влада у Бечу је, након напада у Паризу, најавила оснивање посебних јединица које би требало да се позабаве „опасношћу од формирања паралелних друштава“. Бечко друштво ДЕРАД требало би да у затворима одвраћа радикализоване муслимане од џихадизма, односно да спречава да муслиманска омладина завршава у водама политичког ислама.

Тај систем ће се сад преиспитати. Убудуће би, приликом превременог пуштања на слободу, требало консултовати и Службу за заштиту уставног поретка, тврди се из аустријског МУП-а.

Овог пролећа је неколико водећих џихадиста осуђено на затворске казне. Преко једног верског удружења „кријумчарили“ су борце у смеру Блиског истока. ИС већ годинама регрутује људе и на Балкану, а тамошњи „хотспот“ је Санџак, на тромеђи Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе.

Полиција је блокирала центар Беча након напада (Фото: Ројтерс)

Пропагандни видео-филмови ИС првенствено „циљају“ на младе мушкарце у балканским земљама. Њихова „ратничка имена“ упућују на њихово порекло: Ал-Босни, Ал-Косови, Ал-Албани, тако они сами себе називају. Њихова визија радикала је интеграција Балкана у „калифат“ који би тек требало основати. А њихови трагови редовно воде – до Беча.

Јунаци друштвених мрежа

У међувремену, два млада мушкарца турског порекла постали су хероји након атентата у Бечу. Они су у понедељак спасили две рањене особе, међу којима је био и један полицајац који је рањен у окршају с нападачем. „Ми муслимани турског порекла с гнушањем одбацујемо сваку врсту тероризма“, рекао је један од њих у видео-снимку објављеном на Инстаграму.

Након напада, телефони Бечке психосоцијалне службе (ПСД) „не престају да звоне“, рекао је главни лекар ПСД. Међу онима који зову нису само људи који су били сведоци терористичког напада, већ и они „који се једноставно свега тога боје“, поготово сад у доба корона-пандемије. У међувремену је на друштвеним мрежама у Аустрији прави хит постао видео на којем један мушкарац са свог прозора у центру града на најфинијем бечком дијалекту добацује атентатору: „Schleich di, du Oaschloch“ (Губи се, шупчино).

Штефан Ожват

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 4. 11. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар