Дојче веле: Вакцина стиже, маске остају

Стручњаци упозоравају да вакцина против короне неће бити чудотворно оружје и да ћемо још годинама држати одстојање и носити маске

Фото: Дојче веле

Док медији брује о порасту броја регистрованих зараза, а широм Европе се уводе нови локдауни, оптимистичне најаве скорог доласка вакцине многима звуче као једина нада. Укупно једанаест вакцина широм света је у последњој, клиничкој фази испитивања у којој се десетинама хиљада људи даје или вакцина или плацебо.

Научници и фармацеутски концерни сада нестрпљиво чекају да се довољан број тих људи у свакодневном животу зарази вирусом. Ако се испостави да су сви или скоро сви заражени они који су добили плацебо, то би значило да су они који су добили вакцину заштићени. И онда би вакцина добила дозволу.

Немачки министар здравља Јенс Шпан ипак је опрезан. Он је рекао да се са вакцином може рачунати почетком следеће године, вероватно до марта, али можда и касније.

У немачкој биотехничкој компанији Bionteh из Мајнца виде добре шансе да баш они буду први. У најбољем случају, дозволу за вакцину би могли да добију већ средином новембра.

Логистика се већ спрема

У сарадњи са гигантима фармацеутске индустрије и уз издашну финансијску помоћ држава, више компанија већ планира масовну производњу или купује стотине милиона стаклених посудица у којима ће се складиштити дозе вакцине.

Америчка Влада спроводи малтене војну операцију – заиста је води војска – под називом „Operation Warp Speed“ у којој осам фирми добија десет милијарди евра. Циљ је да до јануара буде спремно 300 милиона доза вакцина за америчке грађане.

Као и САД, ни Европска унија не жели да уложи све новце на једног коња – никад се не зна која ће од вакцина пропасти у последњој фази тестирања или која ће се кроз који месец показати као ефикаснија. Зато је ЕУ већ обезбедила набавку 800 милиона доза од шест различитих произвођача.

Према броју становника, Немачкој следује 150 милиона доза из тог фундуса ЕУ. Али Берлин преговара директно са Biontehom о додатним вакцинама. Немачка планира формирање најмање шездесет центара за вакцинацију, вероватно у пространим сајамским халама, како би брзо и без гужве могао да се вакцинише велики број људи.

Доктор Угур Шахин, власник Bionteha из Мајнца (Фото: Дојче веле)

Не могу сви одједном

Дакле ускоро један боц у руку и корона ће бити само још мутно сећање? Стручњаци упозоравају да не треба гајити такве илузије. „Још годинама морамо да живимо са вирусом: да држимо одстојање, перемо руке, носимо маске“, каже Франк Улрих Монтгомери, председник Светског удружења лекара.

Он додаје да може потрајати неколико година док цело становништво не буде вакцинисано. „За вакцинацију одједанпут нема ни довољно вакцина нити довољно медицинског персонала“, каже Монтгомери.

Према препорукама ЕУ, које би требало да усвоје земље чланице, све док не буде довољно вакцина за све приоритет треба да имају медицинско особље, старији од шездесет година и хронично болесни. Немачки министар Шпан поновио је ових дана да ће вакцинација у Немачкој бити искључиво добровољна.

Како онда то изгледа, сликовито је за лист Гардијан описао Дејвид Селисбури, један од водећих британских стручњака за имунизацију који саветује тамошњу Владу: ако претпоставимо да ће 75 одсто старијих суграђана отићи на добровољну вакцинацију, а да вакцина заштити 75 одсто вакцинисаних, онда произилази да ће заштићено бити тек нешто више од половине старијих који се броје у ризичну групу.

Вакцина може нешто, не може све

Научници упозоравају да, при неслућеној брзини којом се развијају вакцине против короне – не треба очекивати чудотворне успехе. Угледни недељник Шпигел је овоме посветио насловну тему актуелног издања, а новинари су разговарали са шефовима водећих компанија које развијају вакцину.

„У идеалном случају, вакцина пружа две ствари: спречава или макар ублажава болест и, друго, спречава даље преношење са човека на човека“, каже власник и главни истраживач Biontehа Угур Шахин.

Но досадашње студије сугеришу да вакцинисане особе и даље могу да шире заразу, али да брже оздраве па у просеку заразе мање људи.

Кад се подвуче црта, новинари Шпигела закључују да вакцина неће једним ударцем окончати пандемију. „Вероватније је да ће то најпре бити вакцине осредње ефикасности које штите од тешког протока болести, а можда и сасвим спрече избијање симптома ковида-19. Али тешко да ће спречити сам пренос вируса.“

Још није јасно, пише хамбуршки недељник, да ли ће имунитет трајати пар месеци, годину дана или можда дуже.

Кад вакцина стигне, закључује Шпигел, вероватно нас чекају „хаотични месеци“ са много отворених питања. Рецимо, колико су ефикасне и сигурне вакцине, колико ћемо доза обезбедити, ко први треба да се вакцинише? И, како вакцинисати читаво становништво?

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 25. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар