Вијести: Кривокапић лидерима Демократског фронта рекао да за њих нема места у Влади

Кривокапић такву позицију образлагао обећањем које је дао гласачима нове већине да ће након тридесетогодишње партитократије ДПС-а понудити парламенту пре свега стручну владу

Здравко Кривокапић (Фото: Борис Пејовић/Ројтерс)

У експертском концепту нове владе нема места за било кога од лидера Нове српске демократије, Демократске народне партије и Покрета за промене, рекао је лидерима Демократског фронта мандатар Здравко Кривокапић, сазнају Вијести.

Према истим сазнањима, Кривокапић је такву позицију образлагао обећањем које је дао гласачима нове већине да ће након тридесетогодишње партитократије Демократске партије социјалиста (ДПС), која је опљачкала Црну Гору и заробила њене институције, понудити парламенту пре свега стручну владу, али и политички јасно дефинисану као антирежимску и проевропску.

Кривокапић је у разговору са Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем (Небојша Медојевић није присуствовао) одао признање лидерима ДФ на борби против режима, али и објаснио да тимски рад Владе какву планира тражи другачији профил личности. Кнежевић и Мандић су одговорили да су они добили огромну подршку грађана на изборима, да ДФ треба да буде кичма нове власти и да то значи да и они персонално буду у новој влади.

Мандић је експлицитно тражио од Кривокапића да у противном врати мандат и да ће они тражити новог мандатара. Кривокапић је рекао да не види разлог за враћање мандата и није се сагласио са оценом да су лидери ДФ доминантно допринели резултату, али да уважава њихов допринос и да је због тога и понудио значајан број ресора партијама које чине ДФ.

Састанак је завршен на тим позицијама, а Мандић и Кнежевић су најавили да ће разговарати са вођством Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА са намером да дођу до договора око нове владе са другим премијером.

Та идеја је била на столу и на ранијим састанцима у том саставу, али је мање (Демократе) или више (УРА) експлицитно одбачена. Према сазнањима Вијести, та становишта нису промењена.

Кривокапић је данас на Твитеру поручио да се ниједна странка победничке коалиције не искључује из процеса формирања владе, али да инсистирање на појединцима из тих коалиција није интерес ни грађана ни државе.

„Црну Гору чекају тешки и историјски изазови које само влада са експертским карактером може превазићи“.

Последње истраживање јавног мњења које је радио “Дамар” је показало да гласачи коалиције „За будућност Црне Горе“ чији је носилац био Кривокапић, доминантно подржавају формирање експертске владе, а да је друго најбоље решење влада састављена од експерата, али и политичара.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 24. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар