Војислав М. Станојчић: Силазни успон Дачића или На правом месту за потписивање предаје Косова

Да ли ће се, кад дође тренутак за потписивање предаје Косова Албанцима, AV „тешко разболети“ а Дачићу припасти улога новог Вука Бранковића

Александар Вучић и Ивица Дачић (Извор: Интермагазин)

Све је могуће у земљи напредњачких чуда, па и да се распишу нови, ванредни избори, пре него што су завршени редовни, да у Србији ни 120 дана од завршетка избора Народна скупштина не ради, да Влада још није формирана, већ се чека да А. Вучић најзад прекине то ванредно стање.

Била су му потребна пуна четири месеца и још неки дан да „пронађе“ мандатарку, затим да настави да тражи министре за Владу (предлажући и два нова министарства) и да одмах нагласи како ће она бити ограниченог трајања, Тако јој је, пре него што је и почела да ради, и без обзира на то што нико не може да наслути да ли ће и колико бити успешна, већ одредио превремени крај.

То што је одредио мандатарку не значи – или бар то тако он каже да је већ –изабрао и министре (што му и није посао, али ваљда знамо колико он пази на формалности, већ увек радо помаже) па каже да има још неколико недоумица, те ће, кад се у недељу састане Главни одбор СНС-а (и ако се договори са њима и са собом) напослетку све бити познато. Помози, Боже!

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Ипак, није све неизвесно. Зна се да Ивица Дачић више неће бити ни први потпредседник Влада ни министар спољних послова. Вучић му је наменио место председника Народне скупштине, где ће имати много могућности да се истакне заказивањем седница и председавањем заседањима, давањем речи посланицима или искључивањем микрофона онима који не говоре похвално о раду Владе или председника државе (ако је такве у овом сазиву Скупштине уопште могуће наћи).

Иако се чека 28. октобар да се саопшти састав нове Владе, јавност је већ дознала ко ће бити министар финансија. Како јој је то саопштио Синиша Мали, он ће задржати своју досадашњу функцију, јер се „таква понуда не одбија“.

Из чега није тешко закључити да му А. Вучић не замера што је присвојио делове туђег научног рада како би их искористио за свој докторат. За такве идеје у Немачкој, Француској и другим земљама добија се шут-карта са радног места онога тренутка када се крађа открије, али се у напредњачкој држави Србији на такве се ситнице не обраћа много пажње нарочито када су „позјамљивачи“ одани чланови владајуће странке.

Природно, и мој сусед деда Божа, има своје мишљење свему што нам се дешава, па тако и „зна“ због чега је AV поставио Дачића на место председника Народне скупштине. Када је председник државе због неких ванредних прилика спречен да обавља своје дужности, Устав налаже да га тада замењује председник Народне скупштине. Кад дође тренутак (који је, изгледа, све ближи), за потписивање предаје Косова Албанцима, AV ће се „тешко разболети“, па ће Дачићу припасти улога новог Вука Бранковића.

Деда Божа је већ одавно међу суседима познат као непоколебљиви присталица теорија завере, али да видимо…



Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading