Слободан Јанковић: Америка хоће да контролише енергетске путеве

Изабрали су Александрополис као базу, зато што је ту чвориште гасовода и на тај начин стављају Tурски ток под контролу, рекао др Јанковић

Слободан Јанковић у емисији Српски свијет (Фото: ИН4С)

„Американци доводе своје велике компаније у Грчку. Најавили су отварање војних база. Америци је важно да има позицију у Грчкој јер јој се ту отвара пут према Цариграду и према Русији. А изабрали су Александрополис као базу, зато што је ту чвориште гасовода и на тај начин стављају Tурски ток под контролу. Америка хоће да контролише енергетске путеве“, говори Слободан Јанковић из Центра за конзервативне студије.

О тренутној ситуацији на Блиском истоку, о улози Палестине и арапског народа, о турској сили и моћи у свету и Вашингтонском споразуму у емисији Српски свијет говори Слободан Јанковић, Центар за конзервативне студије.

Јанковић сматра да је Вашингтонски споразум био увод у споразуме који су касније уследили у октобру, а то је, како каже, признавање државе Израел од стране Бахреина и Уједињених Арапских Емирата.

Вашингтон: Израел, УАЕ и Бахреин потписали споразум о успостављању дипломатских односа

Он говори да је јачање произраелског лобија приметно још од 1990. године и иде узлазном путањом.

„Што се тиче спољне политике, њихов утицај је најпресуднији. Америка сарађује са Израелом“, каже Јанковић.

Јанковић наводи да се турска сила раширила свуда и да се замјерила Америци и Русији.

„Неће Руси заборавити рушење авиона, нити убиство амбасадора и сукобљавање са Либијом. Због ситуације са Турском, Американци јачају своје присуство са Грчком и ту долази до питања ауто-путева и стратешких праваца. Интерес Србије је да Гасовод прође кроз Србију“,закључује Јанковић.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(ИН4С, 18. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар