Александар Вучић: Компромис не подразумева да Србија призна Косово и да не добије ништа заузврат

Александар Вучић и Авдулах Хоти сагласни да компромис нема алтернативу, али се не слажу око његове садржине

Извор: Снимак екрана

Председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти данас су на панелу Београдског безбедносног форума оценили да постизање компромисног решења косовског питања нема алтернативу, али су изнели познате супротне ставове о његовој евентуалној садржини.

На панелу „Београд-Приштина: нема решења без поверења“, Вучић је рекао да је обема странама потребан компромис „јер нема друге алтернативе“, али да он не може да подразумева да Србија призна Косово и да не добије ништа заузврат.

„Албанци кажу да су спремни за компромис, и за њих то значи да Србија треба да призна Косово. Али то не иде тако, ствари су много компликованије од тога“, казао је Вучић.

Он је навео да је став Београда да прво треба спровести све што је потписано, почевши од Бриселског споразума из априла 2013. године, а да онда „постепено треба мењати општу атмосферу“.

„Што се тиче наших друштава, мислим да смо далеко од помирења, јер постоје питања која неће бити лако решена, али морамо да нађемо начине да се приближимо једни другима“, додао је председник Србије.

Александар Вучић на онлајн панелу „Београд-Приштина: нема решења без поверења“ (Извор: Курир)

Хоти је рекао да је Косово посвећено потпуној нормализацији односа са Србијом и повећању сарадње у свим пољима.

„Дијалог под окриљем ЕУ је кључни механизам за пуну нормализацију односа наше две земље. Наравно, договор из Вашингтона је велики историјски корак ка споразуму о нормализацији. Косово је спремно за коначни споразум“, казао је Хоти.

Он је навео да постоји „јасна подршка“ грађана Косова за процес приступања ЕУ и да се ради на изградњи консензуса око процеса дијалога са Србијом.

„За нас је врло јасно да приступање ЕУ и НАТО нема алтернативе, постоји један пут, ми ћемо чекати колико треба и радити напорно да испунимо захтеве“, рекао је Хоти.

Мирослав Лајчак: Решење за Косово биће болни компромис

Заменик помоћника председника Савета за националну безбедност САД Рајан Тали рекао је да је амерички председник Доналд Трамп „решио да се фокусира на економску нормализацију“ после 20 година ограниченог напретка у односима Србије и Косова.

„Потребно је изградити поверење између две стране. Недостатак слободног протока робе и лоша инфраструктура негативно су утицали на односе. Оба лидера су показала велику храброст и посвећеност обавезама“, казао је Тали.

Он је навео да ће САД „радо наставити да подржавају“ Београд и Приштину и да ће остати ангажоване у региону.

„САД су ту и остаће ту“, рекао је Тали.

Додао је да је састанак Вучића и Хотија у Белој кући, када је постигнут договор о нормализацији економских односа, био „темељ на основу којег ће САД и ЕУ моћи да сарађују и да приближе два партнера“.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 22. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Шибицар и семенкар се као баве високом политиком.

Оставите коментар