Раша тудеј: Велико данско истраживање о маскама које „нико није довољно храбар да објави“

Половина учесника истраживања носило је маске, док друга половина није у току месец дана. Потом су тестирани на вирус корона и антитела

Фото: Дамијен Мејер/АФП

Велико истраживање о ефикасности маски обављено је у Данској на више од 6.000 људи, али аутори, дански лекари, кажу да нико није довољно храбар да је објави.

Студија је истраживала колико су маске ефикасне у заштити од вируса корона и спроведена је у априлу. Како наводе аутори, понудили су је многим научним часописима, али су одбијени, преноси РТ.

Половина учесника истраживања носило је маске, док друга половина није у току месец дана. Потом су тестирани на вирус корона и антитела.

Аутори студије не желе да говоре о њеним резултатима, али тврде да угледни научни часописи, као што су „Лансет“, „Њу Ингланд џурнал оф медисин“ или „Америкен медикал асосијејшн џурнал“, нису хтели да је објаве не због тога што је лоше спроведена или што јој методологија није била добра, већ због њених резултата.

„Не можемо да говоримо о томе чиме нису били задовољни. Да бисмо то урадили, морали бисмо да саопштимо резултате до којих смо дошли. А то не желимо док не буде објављена“, рекао је Кристијан Торп-Педерсен, професор и шеф истраживачког одељења у Норт Зиланд болници у Данској.

Некадашњи новинар „Њујорк тајмса“ Алекс Беренсон објавио је и-мејл који је добио од Томаса Ларса Бенфилда, професора на Универзитету Копенхаген и једног од аутора студије, који је на питање када ће студија бити објављена, одговорио „када неки часопис буде довољно храбар да је објави“.

Од почетка пандемије вируса корона води се научна дебата о томе колико маске штите, а многи здравствени званичници у различитим земљама мењали су мишљење о томе, укључујући и оне из Светске здравствене организације.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 22. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

8 replies

 1. Јасна је ствар да свако ко носи маску удише ЦО2 уместо кисеоника и свака дужа употреба маски коју власт намеће под претњом казнама , доприноси развоју многих болести плућа . Избор је на појединцу хоће ли беспоговорно да извршава наређења власти ( иако ће нарушити своје здравље ) или ће поступити логично и онако како наука каже и не носити маску . Тако је и у овом случају где ни један медиј не сме да објави резултате . Да подсетимо : Маске не штите од вируса .

  26
  2
 2. Аутори студије o којој се ради у овом чланку РТ, су унапред објавили детаљан план свог истраживања, најављујући објављивање резултата чим се до њих дође:
  https://ugeskriftet.dk/dmj/face-masks-prevention-covid-19-rationale-and-design-randomised-controlled-trial-danmask-19

  О њеном (за сада) необјављивању, нешто више детаља из разговора са једним ко-аутором је навела данска новинарка Jeanne Lenzer у свом блогу:
  https://jeannelenzer.com/blog
  Из тога се долази до ипак нешто друкчијег утиска од оног који даје РТ у свом чланку.

  Узгред буди речено, ако већ „Лансет“, „Њу Ингланд џурнал оф медисин“ или „Америкен медикал асосијејшн џурнал“ (The Lancet, New England Journal of Medicine, JAMA) “…нису хтели да је објаве не због тога што је лоше спроведена или што јој методологија није била добра, већ због њених резултата…“, зашто РТ не предложи/омогући ауторима – наводно одбијеног текста да своје резултате објаве у неком светски реномираном руском медицинском часопису (ако такав постоји, што ми је – на моју срамоту, непознато).

  Иначе, како за сада ствари стоје, недавно је Nature објавио један лако читљив текст о том питању:
  https://www.nature.com/articles/d41586-020-02801-8?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=90e86e2293-briefing-dy-20201007&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-90e86e2293-45071770

  Са своје стране, @TVRD тврди: “Јасна је ствар да свако ко носи маску удише ЦО2 уместо кисеоника и свака дужа употреба маски коју власт намеће под претњом казнама , доприноси развоју многих болести плућа“, и врло тврдо, како већ и доличи једном @TVRD – ом закључује: “ Да подсетимо : Маске не штите од вируса “.
  Његов налаз о великој штетности за сваког ко носи маску “јер то доприноси развоју многих болести плућа“ доводи и до следећег питања: Како то да сви хирурзи, анестезиолози и остало особље у операционим салама, који током целе своје вишедеценијске каријере по више сати дневно не скидају маске, не умиру још у младости од тога што – како @TVRD тврди: “удише ЦО2 уместо кисеоника“. Чак имам и пар колега – хирурга, који су дотерали дотле да неким чудом преживе и преко 80 година, па се чак још и увек некако батргају. Почињем да сумњам да су то били све сами забушанти који су бежали из операционих сала, уместо да раде….

  7
  16
 3. @стари доктор

  Да ли обичне, хируршке маске штите од вируса???
  Обичне хируршке маске штите од бактерија, али не и од вируса!!!

  Што се тиче хирурга, они маске носе по слободном избору
  јер су се добровољно определи за тај позив/специјалност,
  и прихватили могуће /професионалне/ последице бављења струком.
  Ни један хирург не може да каже да му маска не смета, али се, због
  посла, навикне и прилагоди.
  И пушењем се уноси ЦО2, али не умире се у младости.
  Последице се јављају доста касније, не само на плућима, већ
  осталим деловима тела.
  За пушење се каже да је штетно – због мањка кисоеоника и вишка
  ЦО2 – а то исто може да се каже и за дисање кроз маску – због
  мањка кисеоника и вишка ЦО2.

  15
  2
 4. Ostaje nejasno, ako već niko neće da objavi studiju, zašto na internetu ne objave spisak svih koji su odbili da je objave a u produžetku spiska samu studiju???
  Bar bi javnost saznala ko stvarno ne želi da se zna istina!

  16
  1
 5. Ако се @стари доктор врати на овај чланак …

  *** ЦО2 ***

  Није ми позната историја употребе хируршких маски али, колико ми је познату, у хируршким салама, осим хигијенских обезбеђени су посебни услови струјања и притиска ваздуха.

  Рецимо на адреси http://www.vma.mod.gov.rs/7.pdf може да се види шта о томе кажу на ВМА у
  Препорукама за превенцију инфекција оперативног места:

  „1.Неопходно је у операционим салама одржавати позитиван притисак.
  2.Вентилација у операционој сали треба да се одвија са најмање 15 измена ваздуха у току једног часа, при чему три измене треба да буду са свежимваздухом.
  3.Сав ваздух, било онај који рециркулише, или је свеж, треба да је филтриран (са ефикасношћу већом од 90%), пре него што се убаци у операциону салу.
  4.Неопходно је да се ваздух у операциону салу убацује у нивоу плафона, а извлачи тј. избаци из сале у нивоу пода.“

  Да се мало нашалим: у оваквим, практично хипербарична коморама, ваше колеге нису морале ни да дишу да би досегле дуговечност. Наравно – да је само чист ваздух у питању када се крене у операцију.

  Што се маски и ЦО2 тиче: превасходно су намењене да штите од већег зла него што је количина ЦО2 а и све друго што се преко њих може унети у организам па се нико овиме није ни бавио.

  *** ЗАШТИТНЕ МАСКЕ ***

  „Surgical mask – General public (https://en.wikipedia.org/wiki/Surgical_mask#General_public)

  In community and home settings, the use of face masks and respirators generally are not recommended, with other measures preferred such as avoiding close contact, maintaining good hand hygiene,[27] and wearing cloth face coverings.[34]

  Surgical masks are popularly worn by the general public all year round in East Asian countries like China, Japan, South Korea and Taiwan to reduce the chance of spreading airborne diseases to others, and to prevent the breathing in of airborne dust particles created by air pollution.[23]

  In Japan and Taiwan, it is common to see these masks worn during the flu season, as a show of consideration for others and social responsibility.[35][36][37] Surgical masks provide some protection against the spread of diseases, and improvised masks provide about half as much protection.[38] “

  То са Википедије на енглеском.
  Интересантно је да овај чланак на спрском не постоји (?!?) али постоји један његов сурогат на ћирилици. (Постојао би вероватно и на спрском да се sr.wikipedia.org не уређује у susjedstvu.)
  Из њега следеће:

  Лична заштитна опрема за негу пацијената с ковидом 19 (https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Li%C4%8Dna_za%C5%A1titn%D0%B0_oprem%D0%B0_za_negu_pacijenata_s_kovidom_19)

  (Цитат)

  „Заштита дисајних органа (Два типа заштите опреме: филтрирајући респиратор и филтрирајућа полумаска)

  Респиратори

  ФФП2 или ФФП3 респиратор (верзија са вентилима или без вентила), су најбоља заштитна средства за респираторних органе, која штите од удисања аеросола, капљица и честица у ваздуху.[2]
  Постоје разне врсте и величине респиратора у зависности од намене и индивидуалних карактеристика корисника.
  Респиратори пре употребе захтевају обуку корисника у њиховом намештању, скидању и одржавању.
  Маске за лице[уреди

  Маске за лице

  Маске за лице (хируршке маске) ​​углавном штите од издахнутих капљица; њихова употреба се препоручује у случају:
  – недостатак респиратора,
  – процена од случаја до случаја.
  Постоје две главне врсте маски које се обично користе у здравству.
  – Н95 респиратори — који филтрирају 95% честица које се преносе ваздухом, укључујући бактерије и вирусе.
  – Лаке хируршке или медицинске маске за лице — направљене су да штите од издахнутих капљица и спрече да здрава особа дође у контакт са пљувачком и излучевинама. Њихова употреба се препоручује у случају:[2] недостатак респиратора, процене од случаја до случаја.

  Обе врсте маски смањују стопу заразе међу здравственим радницима, мада поређења ради (барем код грипе) студије показују да је прва врста боља од друге. Међутим једна прегледна студија кинеских истраживача обављена 2020. у шест насумично контролираних испитивања која су обухватила више од 9.000 испитаника није установила никакве предности маске Н95 у односу на обичне хируршке маске за пружатеље здравствених услуга особа које лече болеснике с грипом.[3] “

  (крај цитата)

  *** ЈА И (ронилачке) МАСКЕ ***

  Још почетком прошле грејне сезоне тражио сам у пољопривредним апотекама заштитне маске које се користе приликом прскања воћа да их ставим деци док иду до школе/вртића.
  Успео сам да нађем једино маске за грађевинце – ваљда није била сезона прскања.

  Каква је ове године ситуација са ваздухом у Београду после само пар дана грејне сезоне верујем да ће се носити и ронилачке маске. Немојте само да причамо да ће нас и оне заштити од вируса.

  Ако нови сазив Скупштине усвоји ове најављене измене везано за маске и кажњавање ја ћу целој породици обезбедити ронилачке. Себи и пераја. Па пред Скупштину.

  13
 6. Топло препоручујем текст “ Тиха хипокапнија и тиха хипоксија као тихе убице у служби“ ковида 19 “ у којем јасно сија лице истине, лице без малоумне, дијаболичне маске која накази, разбољева и понижава… Текст стоји на сајту @Борба за веру… Савршен биохемијски низ чињеница који потврђују и утврђују како нас Свеблаги Господ чува дарованим нам имуно системом, а како га ми грешни, по мери својој ништавном, противу себе, противу Бога изопачујемо…

  13
  1
 7. Долази зима у којој ћемо се, поред Ковида, борити са низом уобичајених болести као што су прехладе, грип и сл. Поздрављам коментар Старог Доктора ; цела планета носи маске. Штитећи себе, штитимо и друге.

  Жена и ја смо стари тј идеална мета за заразу. Чувамо се и пазимо : сваки дан шетамо, увек са маскама, избегавамо јавни превоз, кафане и скупове. Често ветримо стан. Нарочито кад нам дођу пријатељи на вечеру. Тада седимо за дугим столом, без маске али на солидном растојању. Децу и седморо унука, нажалост не виђамо. Осим на екрану.

  Пред нама је битка у којој је важан дух. И нада. Као што каже Љубомир Симовић у песми “Почетак дуге зиме” :

  Долази дуга зима,
  дочекујем је пун наде ;
  имам четири облице,
  и ћебе до браде ;
  имам пола свеће,
  пакло дувана ;
  хлеба и сланине имам
  за седам дана.

  4
  11
 8. @ Деда Ђоле
  Пред нама је битка у којој је важан дух.
  ++++
  Ево деда, за Вас и Вашу лепшу половину.
  Лепа песма која нас је одржала, њојзи хвала !
  Од мајстора Дејана Петровића и пријатеља.

Оставите коментар