Мирослав Лајчак: Београд и Приштина да одреде шта је нормализација

Не можемо ми да желимо нормализацију више од Србије и Косова, рекао Лајчак и додао да циљ нормализација, али и улазак Косова и Србије у ЕУ

Мирослав Лајчак (Фото: Нова.РС/Весна Лалић)

Председник Србије Александар Вучић састао се специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчаком. Лајчак је на конференцији за новинаре, након састанка, рекао да је циљ нормализација односа, а да Београд и Приштина морају сами да одреде шта значи нормализација, те да ЕУ није ту да приморава, већ помогне.

Лајчак је напоменуо да је у Београду био пре четири месеца, те да је од тада пуно тога учињено.

“Ми се сада бавимо питањима која до нису била део преговара, као и питањима која јесу била, али нису испуњена. Низ тих питања изазива емоције. Све што је договорено мора да се оствари. Дијалог се наставља”, рекао је Лајчак.

Специјални изасланик је нагласио да је циљ ЕУ да буде фасилитатор процеса дијалога, те да Београд и Приштина морају сами да се договоре.

“Циљ је нормализација односа. Шта је нормализација, није на нама да одлучимо. Ми мислимо да је она у интересу свих грађана, а ЕУ је ту да помогне, а не да приморава. Не можемо ми да желимо нормализацију више од Србије и Косова”, рекао је Лајчак и додао да циљ нормализација, али и улазак Косова и Србије у ЕУ.

“Мислим да смо направили добар помак, имали смо три састанка Вучића и Хотија, више састанака на нивоу главних предлагача, разговарано је о питањима несталих лица, економске сарадње. Сада се бавимо финансијским питањима, питањима некретнина, као и заједнице Српских општина”, казао је Лајчак.

Мирослав Лајчак и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Специјални изасланик је рекао да је дошао из Приштине, где је имао низ састанака.

“Главни закључак је да се процес дијалога наставља и да све мора да се испуни што је било договорено. Процес се наставља и верујем да је то у интересу грађана Србије и у интересу грађана Косова и у интересу целог региона”, казао је Лајчак.

Када је реч о Заједници српски општина, Лајчак је рекао да је око тога све договорено, те је следећи корак преговарање о статуту.

“Што се тиче ЗСО, ту је све договорено, потписано и треба да се оствари. Место где ћемо водити преговоре је Брисел”, казао је Лајчак.

Кад је реч о питању устава, рекао је да је став ЕУ да се преговарају толико озбиљни процеси, да је логично да ће морати и устав да се мења.

“Ту нико није рекао да је то немогуће, устав није Библија. Ако се договарамо о озбиљним стварима, онда наравно да то мора да се одрази у уставу”, рекао је Лајчак.

Како је рекао, сагласан је са председником Вучићем да нормализација значи нормално стање, које је у интересу сваког нормалног човека.

“Ненормално стање је проблем”, закључио је он.

Данило Савић

Опрема: Стање ствари

(Нова.РС, 15. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар