Политика: Да ли НАТО одлучује о новој власти Црне Горе?

Некима та прича о наводним ’захтевима’ НАТО-а кад је реч о саставу будуће власти служи за наставак антисрпске политике, истиче Андрија Мандић

Истицање застава НАТО и Црне Горе (Фото: Стево Васиљевић/Ројтерс)

НАТО не диктира нову владу Црне Горе, већ се поједини црногорски политичари утркују у испуњавању и оних његових жеља које није наглас изрекао, јединствени су лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Небојша Медојевић у изјавама за „Политику”.

Они су се тако осврнули на речи генералног секретара алијансе Јенса Столтенберга да НАТО има стандарде и процедуре који осигуравају да сви они који раде с поверљивим подацима морају да задовоље стандарде тог савеза, те да је то урађено на сигуран и поуздан начин и у Црној Гори, као његовој чланици.

Јенс Столтенберг: НАТО подаци морају бити сигурни ко год био на власти у Црној Гори

 

За поједине црногорске политичаре то значи да НАТО одређује ко ће бити на челу обавештајних служби у Црној Гори. Та именовања су питање око којег је избио спор међу странкама од којих се очекује да ће чинити нову владу. Дритан Абазовић, лидер коалиције Црно на бело, против је тога да лидери ДФ-а предводе црногорске обавештајце. Његов коментар на речи Столтенберга „Политика” није успела да добије, мада смо питање послали двапут.

„Овде је народ гласао за држављане Црне Горе који треба да их представљају и у њихово име саставе нову владу. Нико није гласао за било ког странца из НАТО-а па, према томе, нема потребе да се овдашњи политичари понашају другачије од политичара у другим демократским државама. А тамо њихове владе не саставља нико са стране, нити сме о томе да помисли, а не да јавно говори. Некима та прича о наводним ’захтевима’ НАТО-а кад је реч о саставу будуће власти служи за наставак антисрпске политике коју су и раније практиковали. Српски политичари из Црне Горе на те подметачине и уцене не пристају”, поручио је Мандић.

Андрија Мандић (Фото: Саво Прелевић/АФП)

Он додаје да су „најобичније измишљотине да неко дрско и безобразно са стране саставља Владу Црне Горе”.

„Ако је тако, онда би то требало неко и јавно да каже. Да ли има жеље и амбиције неких овдашњих кругова да доказане српске политичаре уклоне из политике – има. И то није никаква тајна, јер су ти исти кругови претходних година уложили много труда, новца и енергије да би то учинили”, оцењује Мандић.

Да, кад је реч о обавештајним службама и новој влади, појединци покушавају да се сакрију иза ставова алијансе, уверен је и Небојша Медојевић, лидер Покрета за промене, једног од чланова Демократског фронта.

„НАТО не одлучује о томе ко ће бити задужен за безбедносни сектор. НАТО само занима да нова влада настави да испуњава своје обавезе из уговора. Безбедност комуникације, заштита података и контраобавештајна заштита од цурења података према другим државама које нису у алијанси. То су обавезе које су исте према свим чланицама НАТО-а. То је јасно поручио и Столтенберг”, оцењује Медојевић.

Андрија Мандић, Небојша Медојевић и Милан Кнежевић на конференцији за медије, 4. 9. 2020. (Фото: Борис Пејовић/Вијести)

Додаје да је „нова власт то прихватила споразумом који је потписао и носилац наше листе Здравко Кривокапић”.

„Без обзира на то што нисам консултован о томе, мени је то прихватљиво јер је реч о програмским принципима Покрета за промене. Приче о страном мешању су најобичнији спинови наше конкуренције која хоће да елиминише најјачу политичку организацију – ДФ. Идеја да се формирање владе искористи да се делови цркве и власници ’Вијести’ обрачунају са ДФ није само непоштена, већ и опасна по демократију и реформе”, рекао је Медојевић за „Политику”.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар