Вјоса Османи: Споразум са Београдом који није прихватљив за Скупштину неће бити спроведен

Председница Скупштине тзв. Косова нагласила потребу за унутрашњим консензусом Косова у процесу дијалога са Србијом

Вјоса Османи (Фото: Танјуг/Википедија)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Председница скупштине привремених приштинских институција Вјоса Османи рекла је после састанка са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком да сваки споразум са Београдом, који није прихватљив за скупштину, неће бити спроведен.

Како је саопштено из њеног кабинета, Османи је нагласила “потребу за унутрашњим консензусом Косова у процесу дијалога са Србијом“.

„У том контексту, председница Османи је рекла да су уставни поредак Косова и јединство земље неповредиви и да не би требало да буду део преговора”, наводи се у саопштењу које је пренело Косово онлајн.

Наводи се и да је Османи рекла Лајчаку да би одлука уставног суда у Приштини требало да се примени за ЗСО и “да не треба дозволити боснизацију Косова“.

„Председница скупштине затражила је од Лајчака да ЕУ изврши притисак на Србију да примени до сада постигнуте споразуме са Косовом, као и да узме у обзир говор мржње неких српских државних званичника”, додаје се у саопштењу.

Наглашава се да је Османи „нарочито захтевала да ЕУ оштро и јасно осуди изјаве у вези са скривањем масовних гробница у Србији”.

Такође је захтевала и конкретне акције од српске стране када је у питању расветљавање судбине несталих, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар