Беседа патријарха Павла на празник Покрова Пресвете Богородице (2005)

Дакле оно што је особито Пресвета Богородица показала у свом животу, то је била смиреност. Супротно од смирености је гордост, која је анђела претворила у ђавола

patrijarh-pavle-111

Окупили смо се у овом манастиру у којем су се наши преци, свете монахиње, свештеници и народ молили кроз векове. Према виђењу светих Пресвета Богородица на данашњи дан раширила је свој свети омофор над народом у знак заштите, благослова и помоћи свима нама. То да нам буде, браћо и сестре, порука на данашњи дан, да је Пресвета Богородица над нама и да она благосиља све оне који заслуже њен благослов.

Трудимо се, дакле, да се угледамо на свете, поготово на свету Богородицу која, када је Арханђел Гаврило обавестио да ће родити Сина Божјег, она рекла: Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој, и тако показала одмах спремност и готовост на оно што Бог од ње очекује. То је браћо и сестре поука за нас, да се угледајући на Пресвету Богородицу и све свете, потрудимо да и ми заслужимо благослов ње и њеног Сина Господа Христа, али и свих светих из рода нашег. Понављам да су празници установљени, поред осталог и да нам буду узор како и ми треба да поступамо и живимо. А Пресвета Богородица у једној песми коју је она испевала: Погледа Господ на смиреност слушкиње своје. Од сада ће ме блаженом звати сви нараштаји. Дакле оно што је особито Пресвета Богородица показала у свом животу, то је била смиреност. Супротно од смирености је гордост, која је анђела претворила у ђавола. А смиреност је врлина која је Пресвету Богородицу уздигла на највишу висину у роду људском.

Времена су таква браћо и сестре, да нас осуђују многи и чине све што могу да нас је све мање. Али, обратимо пажњу да то не чинимо ни ми, јер искрено говорећи, да у овим невољама што су нас сналазиле и што нас сада сналазе, има и наше кривице и наших греха. Зато, браћо и сестре молимо се Пресв. Богородици данас и њеном Сину Господу нашем Исусу Христу и свима светима из рода нашега да се трудимо да у свему будемо онакви какви Бог од нас очекује и због чега нас је створио и послао у овај свет, и то у овако тешко и озбиљно време. Он не очекује од нас да учинимо више него што можемо, али ни мање него што смо у стању. А то је да испуњавајући вољу Божју, будемо достојни имена хришћанског и имена светих наших предака који су али и у миру и у рату, и у ропству и у слободи знали бити и остати народ Божји, онако као што и ми треба да чинимо. А када изађемо пред Господа Исуса, нека нас позна и призна као своје верне слуге и слушкиње, како би се нашли на десној страни Његовој, међу онима којима ће Он рећи: Ходите благословени Оца мога. Ето, браћо и сестре, то је смисао и циљ нашега живота.

Пећка патријаршија, 14. октобар 2005.

(Дођи и види, 14. 10. 2015)

Слава Пећке патријаршије: Данас празник Покрова Пресвете Богородице

pokrov-zitija-o-justinaПравославни вјерници обиљежавају празник Покрова Пресвете Богородице као помен на црквени догађај када се Богородица током богослужења јавила народу окупљеном на молитви.

То се догодило 14. октобра /1. октобра по старом календару/ 911. године за вријеме цара Лава Мудрог, када је у Богородичиној цркви званој Влахерне у Цариграду служено свеноћно бденије.

Црква је била испуњена побожним народом и сви су били дубоко утонули у молитву. При дну цркве налазили су се Свети Андреј Јуродиви и његов ученик Епифаније.

У четврти час ноћи угледали су Пресвету Богородицу изнад народа, са распростртим омофором на рукама којим као да заклања народ.

Била је одјевена у златокрасну порфиру и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и дјевицама.

Свети Андреј показа руком и упита Епифанија да ли и он види Богородицу како се моли за сав свијет, што Епифаније зачуђен потврди.

Ради тога догађаја уведено је ово празновање, да подсјећа на тај тренутак и на стално покровитељство Пресвете Богородице када год то у невољама од ње молитвено тражимо.

Црква је одувијек прослављала Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу рода хришћанског, која својим молитвама умилостивљава Бога према грешнима.

Безброј пута показала се помоћ Пресвете Богородице како појединцима тако и народима, како у миру тако и у рату, како у монашким пустињама тако и у многољудним градовима.

pecka-patrijarsija

Пећка патријаршија прославља Покров Пресвете Богородице као своју славу.

(РТРС/Искра, 14. 10. 2015)

ПОСЛУШАЈТЕ ЈОШCategories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. “Оно што Господ Бог може силом, то Мајка Божија може молитвом“ –
  румунски Старац Арсеније Папачок.

  Драган Славнић

 2. Кад Павле ходи

  Кад Павле ходи
  По земљи по води
  Све нас води
  Ка Небу ка Слободи

  Нешто ме вуче
  Ланац ми пуче худи
  Слободан од Јуче
  Чујем „Будимо људи“

  Нек Павле води
  Ка Небу ка Слободи
  Мир Божији
  Христос се роди

  Момчило

  14

Оставите коментар