Бранислав Тиодоровић: Нисам рекао да ће се школе затворити ако порасте број заражених

У неком тренутку ћемо можда рећи да прелазимо на он-лајн систем рада у школама, али говорити о конкретним цифрама је врло проблематично, изјавио Тиодоровић

Бранислав Тиодоровић (Фото: НСПМ)

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић негирао је данас да је београдским медијима рекао да ће школе у Србији бити затворене уколико дневно број новооболелих буде већи од 500, и додао да „не би желео да икада достигнемо ту цифру”.

„У неком тренутку ћемо можда рећи да прелазимо на он-лајн систем рада у школама, али говорити о конкретним цифрама је врло проблематично”, изјавио је Тиодоровић на конференцији за новинаре нишког Штаба за ванредне ситуације.

Додао је да се увек гледа комплетна ситуација, понашање, ризици и пораст броја оболелих, преноси Бета.

Није свеједно, казао је Тиодоровић, да ли у једном дану број оболелих расте за пет или 500.

„То је изузетно важно за процену, али не може се рећи који је број пресудан. Нисам то рекао, нити је то ико из републичког Кризног штаба изнео који ће то број да буде”, нагласио је Тиодоровић.

Он је казао да ће одлука о преласку на само он-лајн систем наставе бити „ствар епидемиолошке оцене и процене ситуације”.

„Морамо да пратимо пораст обољевања, јер то значи повећање ризика, јер су деца са својим породицама”, изјавио је Тиодоровић.

Епидемиолог нишког Дома здравља, Мирко Илић, рекао је да важећи правилник Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” јасно каже када се прелази на он-лајн наставу.

„У свакој школи један оболели ђак значи да остатак ђака у том одељењу наставља да иде у школу уз појачани здравствени надзор. Два везана случаја обољевања у одељењу значе да ученици тог одељења иду на он-лајн наставу. Више од 50 одсто оболелих ђака на нивоу школе значи да школа прелази на он-лајн”, цитирао је Илић.

Он је рекао да су од почетка школске године на подручју Нишавског и Топличког округа од корона вируса оболела само четири ученика основних и три ученика средњих школа.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Па ви више нећете ни како ви хоћете.До када ћете слуђивати овај народ лажима и бесмисленим изјавама рекао сам- нисам рекао

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading