После САД и ЕУ се повлачи из процеса праћења у Тужилачком савету тзв. Косова

Портпаролка у Канцеларији ЕУ на Косову рекла да ЕУ такође има своје дилеме у вези са овим процесом и да ће се из тог разлога повући, све до његове потпуне ревизије

Фото: КоССев

Након америчке амбасаде, ЕУ се такође повлачи из процеса надзора избора нових чланова у Тужилачки савет Косова и избора главних тужилаца.

Портпаролка у Канцеларији ЕУ на Косову, Динка Живаљ, рекла је за Коху да ЕУ такође има своје дилеме у вези са овим процесом и да ће се из тог разлога повући, све до његове потпуне ревизије.

„Узели смо у обзир забринутост коју су изразиле Сједињене Државе. ЕУ такође има своје дилеме и одлучила је да се повуче из процеса, све док се не преиспита и не спроведе у складу са релевантним законима и прописима“, рекла је Живаљ.

Америчка амбасада је у петак увече саопштила да се повукла из процеса надзора избора нових чланова у ТСК, као и избора главних тужилаца.

Као реакцију, амбасада је критиковала недостатак транспарентности и сукоба интереса, захтевајући да се тужиоци бирају на основу њихових квалификација, а не на основу политичке припадности или припадности.

„Нажалост, верујемо да су ти процеси у основи поремећени. Недостаје им транспарентност и све су изложенији сукобу интереса.“

Газета експрес: Амбасада САД у Приштини неће више надгледати избор тужилаца, Хоти забринут

ТСК је остао без три члана. Они су поднели оставке, уочи објављивања конкурса за главног тужиоца Основног тужилаштва на Косову. Зејнулах Гаши (Zejnullah Gashi) из Пећи, Дешире (Deshire) Јусај из Ђаковице и Арбен Исмајљи (Ismajli) из Гњилана поднели су оставке у четвртак, на састанку ТСК-а.

Непосредно након што се обелоданила одлука да се САД повуче из савета, реаговао је косовски премијер, али се данас хитно састао и Тужилачки савет Косова, доневши четири закључка. Са обе адресе стигла је забринутост.

Авдулах Хоти нагласио је да косовска влада ради на реформи правосуђа, укључујући и тужилаштво, те да ће овај процес, како је обећао, „осигурати транспарентан правосудни систем“.

ТСК у својим закључцима навео је да траже да се законом регулише то да чланови ТСК-а немају право да се пријављују за главне тужиоце током трајања мандата члана Савета, да ће се тужиоци у савету и главни тужиоци бирати на основу заслуга и квалификација и да ће се предузети друге мере против могућности трговине утицаја и корупције.

Косовски министар правде је одмах реаговао и поздравио одлуку.

Амбасада САД је, међутим, још прошле године упозорила на непоштовање сопственог правилника СТК приликом одабира главног тужиоца Специјалног тужилаштва и главног тужиоца Основног тужилаштва у Приштини.

Тужилачки савет Косова у децембру прошле године, после два неуспешна покушаја током те године, изабрао је Бљерима Исуфаја за главног тужиоца Специјалног тужилаштва и Кујтија Мунишија за главног тужиоца у Основном тужилаштву у Приштини.

Амбасада САД изразила је разочарање тим поводом и упозорила на недостатак транспарентности.

Претходно је и бивши амбасадор САД у Приштини Грег Делави, још 2018, упозорио на потребу боље сарадње тужилачког савета са канцеларијом главног ревизора у вези са могућим злоупотребама буџета.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 11. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар