Бодо Вебер: Преговоре у Бриселу поткопали Гренел и његове колеге

Иако је разумљиво да то неће јавно признати званичници ЕУ, јасно је да су преговоре у Бриселу поткопали Гренел и његове колеге, рекао немачки стручњак за Балкан

Бодо Вебер (Bodo Weber / Фото: Весна Анџић / РФЕ/РЛ)

Немачки стручњак за балканска питања Бодо Вебер рекао је за Коху да су поступци специјалног изасланика председника Доналда Трампа за дијалог Ричарда Гренела и његових колега у администрацији узрок због кога разговори између Косова и Србије у Бриселу не могу бити ништа више од преговора.

„Мислим да је јасно свима који то желе да виде, иако је разумљиво да то неће јавно признати званичници ЕУ, да су преговоре у Бриселу поткопали Гренел и његове колеге у Трамповој администрацији“, рекао је Вебер.

Према његовим речима, до јануара следеће године, када ће америчка администрација, у зависности од председничких избора у новембру, издвојити или створити простор за ЕУ, не може бити стварног наставка преговора или било каквог свеобухватног споразума који ЕУ припрема од прошле јесени.

Ричард Гренел (Фото: АП фото/Драган Кујунџић)

Вебер каже да би ЕУ требало да искористи овај период пре наставка истинских преговора да присили Приштину и Београд да изнесу на сто почетне ставове о свим питањима која би требало да буду део свеобухватног споразума.

„Ово би био велики корак напред, јер ниједна страна током протекле три године није показала спремност да дефинише и стави на папир своју платформу“, рекао је Вебер.

Када је реч о Косову, Вебер каже да би ЕУ требало да затражи од свих владајућих партија, али и оних у опозицији, да направе план за превазилажење разлика како би се обезбедила двотрећинска већина у Скупштини за коначни договор.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 6. 10. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading