Удружење пацијената Србије: Корона стопирала дијагностичке и контролне прегледе

Пандемија вируса корона отежала је положај пацијентима који болују од меланома, дијабетеса, мултипле склерозе и ретких и хроничних болести

У домовима здравља према оцени удружења, биће све више пацијената (Фото: Политика/Н. Марјановић)

Особе које болују од ретких, хроничних и свих других болести захтевају другачији медицински третман у време пандемије вируса корона, а сви, на првом месту здравствени систем, морају да се навикну на новонасталу ситуацију која ће, по свему судећи, потрајати. Вакцинацијом против сезонског грипа и пнеумококних болести заштитићемо себе, али и друге, истакли су представници Удружења пацијената Србије на конференцији за новинаре поводом оснивања овог удружења. Саво Пилиповић, председник новонастале организације, позвао је све пацијенте да се вакцинишу да не би дошло до колапса здравственог система.

Пандемија ће се наставити, оценио је Пилиповић, а бројни пацијенти одлазиће у дом здравља због симптома сезонског грипа или пнеумококне болести. Када се том броју додају они који оболе од короне, напоменуо је, здравствени систем то неће моћи да издржи. Пандемија вируса корона отежала је положај пацијентима који болују од меланома, дијабетеса, мултипле склерозе и ретких и хроничних болести.

Давор Дубока, члан саветодавног одбора Удружења пацијената Србије и бивши извршни директор Националног савеза за ретке болести Србије, подсетио је да се пацијенти који болују од ретких болести плаше да оду на контролу да се не би заразили вирусом и да зато нису узимали терапију. Ситуација је постала критична већ у марту јер је реч о пацијентима који су били у ризичној групи.

– Сви контролни прегледи били су отказани. То је био проблем за све већ болесне, али и за оне којима тек треба да се дијагностикују болести – истакао је Дубока.

Ивана Драгојевић, члан саветодавног одбора Удружења пацијената и председница Удружења пацијената са болестима јетре „Хронос”, напоменула је да су пацијенти оболели од хепатитиса у веома тешком положају.

– Пацијенти месецима не могу да дођу до лекара у државним установама. Сами купују лекове, али сада плаћају и дијагностику. Неопходно је да се поправи њихов положај – оценила је Драгојевићева и апеловала да нам се врате наши лекари и клиника.

Особе које болују од дијабетеса спадају у најризичнију групу када је у питању вирус корона, тврде статистике. Бојана Марковић, члан саветодавног одбора новооснованог удружења и председница Удружења за борбу против дијабетеса „Плави круг”, истакла је да су пацијенти могли да контактирају са лекарима, али и да је проблем што су многе болнице постале део ковид система. Реч је о пацијентима који морају да одлазе на редовне контроле и потребно је што пре да их закажу. Ово београдско удружење, истакла је Марковићева, контактирало је удружења у осталим градовима да би обавестили људе како која клиника функционише, али је била организована едукација електронским путем.

Када је реч о мултипли склерози, истакла је Драгана Шутовић-Илић, члан саветодавног одбора и представник Удружења мултипле склерозе Србије, превенције нема и узрок болести је непознат. Током ванредне ситуације било је проблема, нарочито када је била затворена Клиника за неурологију која и даље не ради.

– Контактирали смо Друштво неуролога Србије које је брзо реаговало и написало препоруке за пацијенте. Оне су биле доступне свим нашим члановима и корисницима друштвених мрежа – напоменула је. Све годишње контроле су отказане, осим за пацијенте који имају погоршање болести. Они могу отићи на преглед у Поликлинику неуролошке амбуланте КЦС-а. Нашем систему, навела је, недостаје особље и лекари специјалисти.

Удружење пацијената Србије, како је напоменуо председник, настоји да постане кровна организација, али не на основу структуре, већ циљева за које се залаже, а то су превенција, већи број иновативних терапија за разне дијагнозе и увид у дијагнозе које се дају и због чега, заступање права пацијената што подразумева њихове представнике у институцијама здравственог система, чланство у Управном одбору Републичког фонда за здравствено осигурање, као и у свим стручним комисијама Министарства здравља.

М. Ђуричић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Све је у функцији ”добровољног” смањења ”прекобројног” становништва
    Земље – што од ”короне”, што од ” хуманих” вакцина, што од стопирања
    дијагностичких и контролних прегледа пацијента који болују од меланома,
    дијабетеса, мултипле склерозе и ретких и хроничних болести.

Оставите коментар