Загорка Доловац: Током јулских протеста МУП реаговао у складу са законом

Ни у једној земљи у свету у којој постоји владавина права и стабилна државна организација демонстрантима таква употреба силе не би била дозвољена, изјавила републичка јавна тужитељка

Загорка Доловац (Фото: Истиномер)

Републичка јавна тужитељка Загорка Доловац каже да је “свима јасно” да су током јулских протеста “демонстранти употребили силу против државних институција и полиције”, а да су, како додаје, службеници Министарства унутрашњих послова (МУП) “реаговали у складу са законом ради успостављања јавног реда и мира”.

“Ни у једној земљи у свету у којој постоји владавина права и стабилна државна организација, демонстрантима таква употреба силе не би била дозвољена и насилници би били кажњени”, изјавила је Доловац у интервјуу за дневник “Блиц”.

Рекла је да ће поступцима који су току бити утврђено да ли је међу полицајцима било прекорачења употребе силе, што би представљало кривично дело.

Више припадника жандармерије удара мушкарца који лежи на улици

Навела је пример поступка пред Првим основним јавним тужилаштвом у Београду, против непознатих полицајаца осумњичених за кривично дело злостављање и мучење. “Надлежно тужилаштво ће обавестити јавност о исходу тог поступка. Удружење новинара Србије (УНС) је већ обавештавало на ту тему”, рекла је она.

Прво основно јавно тужилаштво у Београду затражило је од Сектора за унутрашњу контролу МУП-а да утврди идентитет полицајаца који су током протеста у Београду 8. јула, претукли репортера агенције Бета, Жикицу Стевановића, саопштио је у среду УНС.

Данас: Параполиција и полиција здружено против грађана

Коментаришући критике дела политичара, јавности и медија да она није реаговала на многе афере и да је у потпуности непозната јавности, Доловац је казала да се ради о “политичкој кампањи против јавног тужилаштва у целини” са циљем, како она сматра, “дискредитовања свих јавних тужилаца и заменика осим оних који су по вољи критичара”.

Та кампања је “кратковида” јер се “изношењем таквих тврдњи, поткопавају темељи комплетног кривично-правног система у Србији, а тиме и свакодневна безбедност наших грађана и свих других који живе и раде у нашој земљи”, оценила је она.

“Нећу подлећи политичким притисцима”

На питање о томе да ли “трпи политичке притиске”, Загорка Доловац је одговорила потврдно и рекла да се то јасно показало кроз “поступке неких политичара” и кроз извештавање “дела медија, посебно у вези са догађајима који су тим политичарима интересантни због њихових циљева”.

Београд: Полицијаци тукли тројицу мушкараца који нису пружали отпор

“Но, будите сигурни да ти притисци немају утицај на мој рад”, нагласила је Доловац.

Опрема: Стање ствари

(НСПМ, 3. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар