Срђа Јанковић: Постоје казне за оне који се не вакцинишу против грипа

Циљ стручњака је да уграде заштитне мере што више у животне токове, наглашава имунолог и члан Кризног штаба

Срђа Јанковић (Фото: Танјуг/Никола Анђић)

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић гостовао је у Новом дану ТВ Н1 где је, између осталог, рекао и да постоје законске санкције за оне који се не вакцинишу против грипа, будући да је обавезно.

“Обавезна вакцинација подразумева и законске санкције за оне који се не вакцинишу, али нагласак није на кажњавању, него на нашој обавези да се заштитимо. Ризичне групе су старије особе и особе са хроничним обољењима, деца и труднице… Не значи да особама које нису у ризичној групи, да им није препоручено да се заштите, свако ко је заштићен неће моћи да пренесе болест неком другом”, каже он.

Говорећи о ситуацији са корона вирусом, Јанковић је рекао да тренутно “Београд има више новооболелих дневно него остале средине”, али да свуда постоји потенцијал преношења вируса.

“Свуда се може створити жариште ако се не води рачуна о томе. Суштина је да се брзо реагује”, каже он.

“Видимо да земље у окружењу имају већи број новозаражених на дневном нивоу, што због уноса, што због тога што вирус није ни ишчезао потпуно, и постоји могућност да дође до пораста, ми чинимо све да остане умерен”, рекао је Јанковић, додајући да је ситуација још увек повољна.

Јесењи период је, каже, иначе погоднија сезона за преношење респираторних инфекција.

“Београд има више новооболелих дневно него остале средине, међутим, свуда постоји потенцијал преношења вируса и свуда се може створити жариште ако се не води рачуна о томе. Суштина је да се брзо реагује”, каже он.

Говорећи о мерама које су предузете на почетку епидемије у Србији, каже да су оне у самом почетку заиста заштитиле велики број живота.

“Али, тако живети годинама, годину најмање, није могуће, јер и друштвени и економски и психолошки фактори не допуштају да живимо закључани толико дуго”, каже.

Циљ стручњака је, додаје, да уграде заштитне мере што више у животне токове.

“У пракси то значи ношење маске, држање дистанце, хигијена, дезинфекција, избегавање контаката и већих окупљања… Ниједна одлука у вези са пандемијом није зацртана одлука, све се доносе у складу са ситуацијом”, каже Јанковић.

Димитрије Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Недељник, 3. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Највећи полтрон владајуће хунте а притом не изнесе нити један научни доказ да маска ( на којој пише да не штити од вируса ) штити од вируса .

  20
 2. Нисам нигде наишао(тражио нисам), ко су све тачно чланови тог фамозног „кризног штаба“? У јавности се углавном намећу овакви и онакве(мислим на ону плаву спонзорушу) који сем свог полтронства други квалитет не поседују.
  Уосталом какво државно руководство, такав и кризни штаб.

  11
  1
 3. Велика молба : носите маску а лупетање задржите за себе.

  1
  6

Оставите коментар