Будимир Алексић: Положај СПЦ уредити тако да никада не зависи ни од једне власти

Није довољно измијенити само неке чланове Закона већ читав закон ставити ван снаге

Будимир Алексић (Фото: Фејсбук страница Демократског фронта)

У вези са Законом о слободи вјероисповести став Нове српске демократије је у потпуности дефинисао и јавности представио наш политички савјет. Ми немамо никакве сумње да је политика раније парламентарне већине довела друштво у овај проблем и да га политика садашње парламентарне већине мора разријешити.

Зато се стање мора прво довести на оно стање од прије доношења срамног противцрквеног Закона, што значи ставити исти ван снаге, брутално суспендовати, а потом све традиционалне вјерске заједнице довести у равноправан положај. То значи да се са СПЦ мора потписати темељни уговор као што је то раније урађено са Римокатоличком црквом.

Тек након тог чина се треба приступити изради новог Закона о слободи вјероисповести који не би дискриминисао ниједну вјерску заједницу. Зато посебно увредљиво дјелује да нам предавања о томе како овај проблем ријешити држе баш они који су посредно или директно утицали да наша Црква буде доведена до тога да зависи од воље Мила Ђукановића и воље његовог антисрпског режима.

Од ситуације коју смо имали у овој години морамо се заштитити за сва времена и никада више не дозволити да наша Црква дође у сличну позицију да мора да брани сопствени опстанак. За ту ситуацију је крива политика претходног режима и политика нове власти мора да је разријеши.

Зато није довољно измијенити само неке чланове Закона већ читав закон ставити ван снаге. Скоро је у посјети нашој странци био Младен Иванић, бивши члан предсједништва БиХ који је у разговору са Андријом Мандићем објаснио да је он као некадашњи представник власти осмислио и реализовао потписивање Темељног уговора државе БиХ са СПЦ којим су заштићене наше епархије и у Републици Српској и у ентитету БиХ, дакле једнако на читавој територији.

Он је тај метод предложио и нашем Митрополиту Амфилохију који се сагласио да је то било веома добро решење. Ми морамо да предузмемо одговорност и ријешимо ово питање на задовољство свих, не дискриминишући никога и не доводећи земљу никада више у овогодишњу ситуацију да наши грађани морају да бране своје основно право и основна права своје Цркве.

Зато сматрамо да је неопходно да као политичари истрајемо на оној заштити СПЦ која јој гарантује сигурно и стабилно функционисање које неће више зависити од воље власти која ће се у будућности често смјењивати.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Демократског фронта)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар