Кристијан Шварц-Шилинг: Време за промену Дејтонског споразума

Дејтонски споразум зацементирао је пут националистичким и сецесионистичким снагама у БиХ и крајње је време да се промени, оценио некадашњи високи представник у БиХ

Кристијан Шварц-Шилинг (Фото: ЕПА/Оливиер Хослет)

Кристијан Шварц-Шилинг (Фото: ЕПА/Оливиер Хослет)

Поводом 25 година од постизања Дејтонског мировног споразума којим је 21. новембра 1995. окончан рат у БиХ, аутор наводи да је територијалном поделом БиХ зацртаном Дејтонским споразумом, агресор на крају награђен, а нападнути су кажњени и поставља питање може ли се говорити о праведном мировном споразуму.

Шварц-Шилинг оцењује да је Дејтонски споразум у суштини одузео демократска права свим мањинама, јер оне практично не постоје у Уставу БиХ, који предвиђа само три етничке групе (Бошњаке-Муслимане, Хрвате и Србе) као конститутивне народе.

Основна права многих Босанаца и Херцеговаца избрисана су Дејтонским споразумом који је, додаје аутор, учинио БиХ немогућом за управљање.

Сви су дејтонски преговарачи у то време знали су да су Мировни споразум и у њега уграђени Устав фактички прекомпликовани, несавршени, и да у њима на сваком кораку постоји камен спотицања. Надали су се међутим, као што ми је у Дејтону рекао Холбрук, да ће с временом, по потреби и уз помоћ Високог представника, корак по корак мењати Споразум, пише Шварц-Шилинг.

Али, додаје он, у последњих 25 година промена Устава, а тиме и Дејтонског споразума, није пошла за руком ни међународној заједници нити Босанцима и Херцеговцима.

Данашња БиХ је нестабилна, правна држава једва да постоји, корупција је на високом нивоу, сиромаштво и социјална несигурност непрестано расту, а број становника опада јер млади и квалификовани људи одлазе из БиХ. Дејтонски споразум и Устав БиХ, међутим, остају непромењени, подривају демократска права и тако воде земљу све дубље у бесперспективност и све даље од ЕУ, наводи се у тексту.

Шварц-Шилинг указује и да међународна заједница још нема конструктивну улогу: подељена је, незаинтересована и већ годинама прави исте грешке као деведесетих, толерише агресивну и националистичку реторику многих политичара у БиХ, који годинама величају осуђене ратне злочинце.

Аутор истиче да се данас посебно мора апеловати на одговорност међународне заједнице да се озбиљније позабави БиХ како би пронашла решење да изведе земљу из статуса кво који намеће Дејтонски споразум.

Снажни играч Русија, која има сопствене интересе, већ се дуго меша у региону и углавном користи Србију као продужену руку да унесе немир у политички пејзаж и да се супротстави ЕУ и САД. Недавни пример националистичких изгреда након избора у Црној Гори требало би да буде црвена линија за све, додаје Шварц-Шилинг.

У ауторском тексту за Дојче веле под насловом „Како Дејтон уништава БиХ“ Шварц-Шилинг закључује да је БиХ највећи губитник у такозваним југословенским ратовима“ и да је „време да Босна и Херцеговина искуси правду“.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 27. 9. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар