Војска Црне Горе иде у НАТО мисију у Ираку

Припреме за упућивање припадника Војске Црне Горе су у току, а биће реализовано када се за то створе технички и други услови, рекли су у Министарству одбране Црне Горе

Фото: Википедија

Генералштаб Војске Црне Горе није одустао од упућивања припадника Војске у НАТО мисију у Ираку, која ће се реализовати када се за то створе услови, саопштено је из Министарства одбране.

Како преноси подгорички лист Побједа спровођење те одлуке је још на чекању због безбедносне ситуације у Ираку, која је погоршана након догађаја покренутих америчким убиством иранског генерала Касима Сулејманија.

„Припадници НАТО мисије у Ираку су почетком године делимично повучени услед погоршања безбедносне ситуације у Ираку. У међувремену је проглашена и пандемија вируса ковид-19, што је додатно отежало процес упућивања у мисију. Припреме за упућивање припадника Војске Црне Горе су у току, а биће реализовано када се за то створе технички и други услови“, рекли су у Министарству.

Војно присуство у Ираку значајно је смањено након убиства Сулејманија, а своје снаге повукле су и Хрватска и Словенија, које су војнике из Багдада преместиле у Кувајт.

Ирачки безбедносни извори изјавили су недавно да је тренутно смањење обима војног присуства међународне коалиције у Ираку коју предводе Сједињене Америчке Државе део операције замене ових снага другим из НАТО савеза у будућности.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 28. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар