Покрет за одбрану КиМ: Поводом прогона над Дарком Тасићем

Покрет захтева од власти Републике Србије да затраже моменталну обуставу квазисудских поступака и пуштање на слободу њихових жртава

Дарко Тасић (Фото: Покрет за одбрану КиМ)

Поводом прогона над Дарком Тасићем, кога су албанске сепаратистичке власти недавно ”осудиле” на 22 године затвора, због наводног учешћа у ратном злочину над цивилним становништвом 1999. године у селу Мала Круша (општина Сува Река), Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије издаје следеће

САОПШТЕЊЕ

Престанком извршних овлашћења УНМИК-а и ЕУЛЕКС-а, као и потписивањем и спровођењем ”Бриселског споразума”, правосудна власт на територији АП Косово и Метохија предата је у потпуности у руке албанским сецесионистима.

Албанско ”правосуђе” на Косову и Метохији највећим делом је у функцији застрашивања преосталих Срба, као и обесхрабривања повратка прогнаних. ”Процес” у коме је Дарко Тасић осуђен на казну затвора од 22 године, која је и према квазизаконским прописима такозваног Косова изнад законског максимума од 15 година за наводно кривично дело које му се ставља на терет, класичан је пример институционалног и систематског прогона Срба од стране тзв. косовског правосуђа, у коме не постоје елементарне гаранције за поштовање права на правично суђење.

Власти Републике Србије, иако су један од узрочника ужасног положаја Срба на Косову и Метохији, осим што у овом и другим сличним случајевима, плаћају адвокатску одбрану, не чине ништа од онога што би свака држава морала да чини за своје држављане, када су њихова елементарна права угрожена било где, а нарочито на територији, која је према Уставу, део Републике Србије.

Покрет захтева од власти Републике Србије:

1) Да затраже моменталну обуставу квазисудских поступака и пуштање на слободу њихових жртава.

2) Да се обуставе било каква ”преговарања” са сепаратистичким албанским властима на Косову и Метохији, све док не престану систематска кршења људских права Срба на Косову и Метохији.

3) Да се поводом овог флагрантног примера систематског угрожавања права Срба, одмах покрену сви доступни међународни механизми у оквиру система ОУН, ОЕБС и СЕ, као и формални и неформални дипломатски контакти са државама које имају утицаја на сепаратистичке власти на Косову и Метохији, како би се исходила моментална обустава кршења људских права у овим и свим другим случајевима.

4) Власти Републике Србије дужне су да одмах ступе у контакт са шефом УНМИК-а и упуте захтев да, у прелазном периоду, УНМИК поново успостави правосудни систем који ће, у складу са РСБ 1244 бити у потпуности у његовој надлежности, до реинтеграције Косова и Метохије у уставно-правни систем Републике Србије.

5) Породици Дарка Тасића, као и свим другим породицама жртава, држава Србија је дужна да пружи нужну материјалну помоћ.

У Београду, 24. 9. 2020.

Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије:
Проф. др Слободан Самарџић

Проф. др Богољуб Шијаковић
Проф. др Мило Ломпар
Проф. др Милош Ковић
Проф. др Часлав Копривица

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 25. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

 1. Покрет захтева од власти Републике Србије:
  ++++
  Захтев бато него шта !
  У супротном ?
  Покрет ће шта ? да лупи песницом о сто тог “ узрочника ужасног положаја Срба на Косову и Метохији „.
  Или, да се обрати ткз. “ међународној јавности “ која је већ спремила регистратор и само чека да јој стигне захтев.
  А после тога, да оду у “ Руског цара “ на ладно пиво !

  2
  4

Оставите коментар