Немачка ће сменити шефа обавештајне војне службе због све више неонациста у њеним редовима

Недавно откриће неколико припадника екстремне деснице у војсци изазвало узбуну немачких званичника

Фото: Федерико Гамбарини/ЕПА

Шеф немачке војне обавештајне службе биће смењен у октобру, док власти појачавају напоре на искорењивању десничарских екстремиста у војсци, саопштило је данас министарство одбране. Немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер одлучила је да следећег месеца смени Кристофа Грама „уз његов пристанак” са места директора Војне обавештајне службе (МАД), наводи се у саопштењу министарства. Додаје се да ће ускоро бити донета одлука о наследнику.

Грам је водио МАД од јануара 2015. године. Министарство одбране је истакло његове заслуге за покретање реформи и побољшање рада службе, али је додало да се он и Крамп-Каренбауер слажу да следећа фаза модернизације захтева нови замах који „ такође треба да буде видљив и у кадровским променама”.

Недавно откриће неколико припадника екстремне деснице у војсци изазвало је узбуну немачких званичника.

У јулу је министарка одбране је распустила део елитних специјалних снага, рекавши да је елитна група постала изолована од остатка оружаних снага Бундесвера и да су у изолацији неки њени делови развили токсичну културу коју је лидерство годинама толерисало.

„Дошли смо до тачке када се мора нешто урадити на брз и радикалан начин”, рекла је она.

Немачка влада договорила се о закону који би убрзао отпуштање војника умешаних у екстремизам или тешке злочине, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар