Горан Радосављевић: Од 2012. године СНС сваког грађанина задужио додатних 1900 евра

Јавни дуг од почетка године порастао за око три милијарде евра и достигао рекордан ниво од 26,8 милијарди евра на крају јуна, највише икада у Србији, написао професор ФЕФА Факултета

Фото: Pixabay

У односу на јул 2012, када је Српска напредна странка (СНС) преузела управљање државом, јавни дуг је повећан за 11,3 милијарде евра. Другим речима, сваки пунолетан грађанин задужен је додатно за око 1.900 евра, оцењује Горан Радосављевић, професор ФЕФА Факултета, у ауторском тексту за штампаном издање Нове економије.

Како наводи, јавни дуг је од почетка године порастао за око три милијарде евра и достигао рекордан ниво од 26,8 милијарди евра на крају јуна.

То је највећи ниво јавног дуга у Србији икада, посматрано у апсолутном износу. Можемо сада да расправљамо о релативним показатељима задужености, али они често знају да дају лажну слику о стварном стању, оценио је Радосављевић.

Он наводи да је задужење у периоду 2007-2012. било упола мање упркос светској економској кризи.

Радосављевић указује и на анализу Фискалног савета према којој ћемо се до краја године задужити за барем још три милијарде евра или још око 500 евра на сваког пунолетног грађанина Србије. Цена задужења је била веома висока, готово два пута већа од цене задуживања упоредивих земаља у региону.

Према последњем саопштењу Министарства финансија, јавни дуг износио је 26,579 милијарди евра или 56,7 одсто БПД.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Нова економија, 24. 9. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар