Александар Вучић: Споразуми важни за мир, не кажем да смо близу политичког решења

Председник Србије умањио наде да би споразум о економској сарадњи са Косовом уз посредство САД могао ускоро довести до политичког споразума

Александар Вучић у току интервјуа за Ројтерс (Фото: Ројтерс/Марко Ђурица)

Србија и Косово су почетком септембра у Вашингтону уз присуство америчког председника Доналда Трампа потписали споразуме о економској нормализацији.

У разговору за Ројтерс, Вучић је споразуме описао као велики корак у правом смеру, али још увек далеко од политичке нормализације, преноси РСЕ.

„Мислим да су такви споразуми веома важни за очување мира и да једном заувек сви решимо наше проблеме како бисмо имали јасну будућност за нашу децу”, рекао је Вучић за Ројтерс. „Не кажем да смо близу политичког решења”, рекао је Вучић, иако је, како наводи Ројтерс, економску сарадњу описао ка „кључну“ за било какве будуће политичке договоре.

У интервјуу Вучић је описао будућност Србије на начин на који би укључивала балансирање веза са Истоком и Западом, чак и ако би то значило повремена љутња на обје стране. „Ако живите у малој земљи која је географски на раскршћу, онда би ваша политика требало бити одржавање стабилности и мира, било тако што се не свађате ни с ким, што је немогуће, било да се свађате са свима једнако“, рекао је Вучић Ројтерсу.

„Србија је на свом европском путу, али Србија мора живети и има пријатеље у САД-у али исто има пријатеље којих се не стиди у Москви и Пекингу“, додао је.

Додао је да је Србија „на европском путу, али да мора да живи“.

Поводом недавног отказивања учешћа на планираној војној вежби са Белорусијом и Русијом, и суспендовања војних активности са свим партнерима у наредних шест месеци, Вучић је рекао да Србија „понекад мора да штити војну неутралност тако што ће бити сасвим сама“.

У Србији се налази делегација владе Сједињених Америчких Држава (САД), предвођена извршним директором Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адамом Болером која је Београд је допутовала након посете Приштини. Приликом посете у Београду је симболично отворена канцеларија ДФЦ-а након састанка председника Србије и премијерке Ане Брнабић са специјалним изаслаником председника САД-а за дијалог Србије и Косова Ричардом Гренелом и извршни директором ДФЦ-а. Отварање канцеларије део је споразума о економској нормализацији Косова и Србије.

Опрема: Стање ствари

(N1, 22. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Велеиздајник, велекриминалац, психопата, морална ништарија, и изрод.

Оставите коментар