РЕМ: Емитовање ријалитија само у ноћном термину

РЕМ би, уместо да „помера” програм у касне термине, требало да кажњава, сматра члан овог тела Горан Петровић

Фото: Милош Мишков

Брачне размирице Ђоганија, авантуре ријалити извесне породице Кулић, чудновата романса млађане Милијане и деценијама старијег Милојка, „вреле акције” у кревету, али и туче, свађе, претње, поливања водом, ломљаве и „биповане” псовке па чак и претње смрћу, ускоро би могле да буду протеране из дневног програма домаћих телевизија. Савет РЕМ-а јуче је једногласно одлучио да до сада постојећу препоруку о емитовању ријалити програма од 23 до шест часова, коју су медији све време „заобилазили” преиначи у правилник – обавезан за све.

Пикантерије из живота „антијунака” са малих екрана, теме су од којих би, сматрају чланови РЕМ-а, требало заштитити гледаоце, а поготово најосетљивије међу њима, односно малолетнике. Договор представника овог тела, који су иначе иницирали чланови Јудита Поповић, Вишња Аранђеловић и Слободан Цвејић, требало би да заживи тек након јавне расправе и када о њему мишљење да ресорно министарство.

То неће бити „измишљање топле воде” јер су и земље у суседству решиле проблем ријалитија склањајући их из дневних термина. У Босни и Херцеговини се овакви програми приказују од 24 до 6 часова, док су се Црногорци одлучили за време које су затражили и наши чланови Савета РЕМ-а, од 23 до 6 сати.

Утемељење да се и у Србији ограничи време емитовања ријалитија, каже Поповићева, налази се у члану 68 Закона о електронским медијима који прописује регулаторном телу да се стара да програми који могу наштетити физичком, менталном и моралном развоју малолетника не буду доступни, изузев у време када малолетници нису у прилици да га виде или чују.

До сада смо се у овој области ослањали на препоруку, која је, како је Цвејић подсетио, донета још 2014. године и никако није успела да обезбеди емитовање оваквих садржаја у касним терминима. Он је илуструјући колико су ријалити садржаји измакли контроли, подсетио и да је, пре неколико дана учесник „Задруге” Кристијан Голубовић, у дневном термину, јавно запретио смрћу Станији Добројевић. Због тога је  ово тело одлучило и да против већ осуђиваног Голубовића поднесе кривичну пријаву.

„Људима постаје нормално да ураде нешто што су и видели или чули у ријалитију. Обавеза РЕМ-а је да пошаље поруку да ми о томе водимо рачуна и да знамо да смо за то надлежни. Ово није покушај преуређења медијске сцене Србије, већ реакција на озбиљан проблеме“, истакао је Цвејић, док је Вишња Аранђеловић нагласила да није за забрану оваквих програма, али да се они морају склонити у време када су деца будна.

„Није ријалити утицао на формирање генерала Симића и Љупке Стевић и њихове поступке, али може да утиче на формирање нових генерација. Не можемо ограничити штампу или „Јутјуб”, али можемо контролисати оно што се емитује на телевизијама. Ријалити имамо у јутарњим, поподневним, предвечерњим, вечерњим терминима. Превише је – јасна је Аранђеловићева која додаје да ријалити, овакав какав је, најмлађима шаљу поруку: „Не морате ништа да будете, бићете ријалити учесник.”.

Истог мишљења био је и Зоран Симјановић који је нагласио да РЕМ није против ријалитија, али да јесте против примитивизма и садржаја који се емитују у њима.

„Није само реч о малолетницима. И остали гледаоци се бомбардују таквим садржајима и тако долази до моралног уништавања друштва“, каже Симјановић.

Чланови савета направили су разлику између такозваних ријалитија реалног окружења и „псеудоријалитија”, па се тако будући правилник неће односити на емисије попут „Са Тамаром у акцији”.

„Не могу сви ријалити садржаји да се ставе у исти кош. Ово о чему ми причамо је наставак нечег што се називало социјални експеримент“, рекао је Горан Петровић, заменик председника Савета РЕМ-а. Он је иначе, иако је и сам гласао „за” био најскептичнији када је реч о доношењу новог правилника, јер сматра да за ограничење времена емитовања оваквих садржаја нема законског основа. По његовом тумачењу, РЕМ би, уместо да „помера” програм у касне термине, требало да кажњава. Поповићева је подсетила да регулатор мора да се стара да програми који могу да шкоде, деци не буду доступни.

„РЕМ треба да штити малолетнике, а не да их пушта низ воду. Кажњавање је „накнадна памет”, јер је штета већ направљена“, закључила је Поповићева.

Симјановић је расправу завршио нагласивши да је дужност чланова Савета РЕМ-а да кажу шта мисле о оваквим програмима.

Ана Вуковић

(Политика, 22. 9. 2020)

РЕМ: Привремене мера забране за „Прву”

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) донео је на седници 15. септембра одлуку којом се пружаоцу медијске услуге „Прва телевизија доо Београд” изриче мера привремене забране објављивања програмског садржаја за емисију „Јутро” у трајању од 24 сата, наводи се у огласу РЕМ објављеном у данашњој Политици.

Та телевизија је у свом телевизијском програму 10. марта 2020. године у емисији „Јутро”, приликом обавештавања јавности да је РЕМ изрекао меру упозорења том пружаоцу услуге, коментарисао наведену меру и поново и индиректно, открио идентитет малолетника на начин који је већ изреченом мером претходно санкционисан, чиме је повредио обавезе прописане Законом о електронским медијима и правилником о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга, наводи се у огласу.

Одлуком која је пружаоцу медијске услуге изречена привремена мера забране објављивања програмског садржаја, наложено му је да одмах по пријему те одлуке уклони уочене повреде прописаних обавеза, тако што убудуће неће коментарисати изречене мере и што ће исте објављивати у складу са Законом и што убудуће неће емитовати програмске садржаје којима се открива идентитет малолетника.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 23. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. То се не решава тако, од 23 до 6. Ако се нема храбрости за укидање таквих болесних програма , онда се тај канал блокира и посебно наплаћује па ко воли нека се претплати. Све је ово само фолирање. Као и оно, корона (као сова) спава до 17 часова, а од 17 до ујутро ради пуном паром па у то време треба народ сачувати и увести полицијски час.

Оставите коментар